Aardbeienjam met rode biet, appel en chocolade

Ingredienten

  • 750 gram aardbeien
  • 285 gram appelsap (het liefst vers geperst en geen concentraat)
  • 225 gram rode bietjes
  • 1 kleine appel
  • 400 gram geleisuiker
  • 70 gram pure chocolade

Details

(6 beoordelingen)

Bron: Gartine
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 75 minuten

Wat een bijzondere jam! En de smaak van rode bietjes is ook echt te proeven, meer dan ik had verwacht. Het geeft deze aardbeienjam, samen met de chocolade, een heel diepe smaak, meer dan alleen maar fruitig en zoet, bijna een beetje herfstachtig. De kleur van de jam is prachtig, heel diep paarsrood, ook dat doet een beetje denken aan de herfst. Maar fruitig genoeg om het hele jaar te weten hoor. Onze favoriet is op een cracker met veel pitten en zaden.

Tot slot nog even: het recept komt uit het gelijknamige kookboek van Gartine (ik heb de hoeveelheden aangepast/teruggerekend naar de hoeveelheid aardbeien die ik had geoogst). Het is echt een geweldig leuk kookboek want er wordt heel veel met groenten gekookt, er zitten bijzondere combinaties tussen (zie alleen al dit recept), de foto’s van de moestuin zijn prachtig en het is overduidelijk met veel kennis en liefde voor koken maar ook de moestuin geschreven. Klik op de link bovenaan het recept voor de website, daar is het kookboek ook te bestellen.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Kook de bietjes gaar (ik doe dat het liefst door ze na het wassen per stuk in wat alufolie of bakpapier te wikkelen en dan 45 tot 60 minuten in een oven van 200 graden te leggen - de smaak is dan veel meer geconcentreerd dan wanneer ze in water worden gekookt). Pel de bietjes daarna en snijd ze in stukjes. Maak de aardbeien schoon, verwijder kroontjes en halveer ze. Hak de chocolade grof en zet apart. Schil de appel, verwijder klokhuis en snijd in blokjes.

Stap 2: Koken

Doe het appelsap in een pan, samen met de aardbeien, stukjes appel en bietjes. Laat dit ongeveer 15 minuten koken, tot de appel en aardbeien zacht zijn. Zet dan het vuur uit en laat iets afkoelen. Pureer de jam met een staafmixer. Ik vond het zelf prettig om het daarna ook nog door een zeef te wrijven (met de bolle kant van een juslepel wrijf je zo alle stukjes alsnog door de jam en blijven alleen pitjes en andere grove stukjes achter).

Stap 3: Inmaken

Giet het aardbeien-bietjesmengsel terug in de pan en zet weer op het vuur. Breng aan de kook. Maak ondertussen de potjes schoon met kokendheet water en soda en spoel ze na met kokend water en laat dat in de potjes en deksels staan tot je ze gaat vullen. Voeg de geleisuiker toe aan het kokende aardbeien-bietenmengsel en kook nog 5 minuutjes. Controleer de consistentie van de jam (door een klein schepje op een ijskoud schoteltje te doen en dat enkele minuten in de vriezer te zetten en vervolgens te kijken of de gelei dik genoeg is of nog wat langer moet koken. Voeg tot slot de gehakte chocolade door de jam en roer en verwarm nog even tot de chocolade in de jam is opgelost. Giet het kokendhete water uit potjes en deksels en vul de potten met de jam, tot 1 centimeter onder de rand, sluit af met de deksels en zet ondersteboven om af te koelen. Potjes die vacuüm zijn kun je minimaal 6 maanden bewaren (misschien tot 12 maanden maar dat moet ik uitproberen). Open potjes en potjes die niet vacuüm zijn bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Gebruik altijd een schoon lepeltje wanneer je een schepje jam neemt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief