Atjar djagoeng

voor 3 potten van 300 gram

Ingrediënten:

  • 500 gram maïskorrels, van eigen maïskolven kort gekookt of uit blik
  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 rode pepers, zonder zaadlijsten, in ringetjes
  • stukje koenjitwortel (ook wel turmeric genoemd – te koop in Toko’s)
  • stukje gemberwortel van 5 centimeter, geschild en in plakjes
  • 4 deciliter blanke azijn
  • 2 theelepels zout
  • 175 gram suiker

Recept:

Snijd de knoflook fijn en de sjalotten in ringen. Doe dit samen met de azijn en de stukjes wortel van koenjit en gember in een pan en breng aan de kook. Eventueel kun je ook koenjitpoeder gebruiken maar dit maakt de atjar wat minder helder. Laat met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes trekken tot alle smaken en kleur is vrijgekomen. Verwijder dan de gember en koenjit.

Voeg nu alle andere ingrediënten behalve maïs toe en kook dit 4-5 minuten tot suiker en zout is opgelost. Voeg tenslotte de maïskorrels toe en laat dit 1 minuut doorkoken. Doe de atjar in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit af en laat ondersteboven afkoelen. Circa 6 maanden houdbaar.