Chutney van appel

voor 6 potten van 0,3 deciliter

Ingediënten:

  • 1,5 kilo geschilde appels (zonder klokhuis, schoon gewogen en in stukjes gesneden
  • 1,25 kilo uien (gepeld, schoon gewogen, in halve ringen gesneden)
  • 1 koffielepel djinten (komijn)
  • 2 theelepels koenjit (kurkuma)
  • 1/2 tot 1 eetlepel verse gember, geschild en geraspt
  • 5 tenen knoflook, geperst
  • 2 of 3 Madamme Jeannettes (of Habanero’s, liefst gele), zaden verwijderd en      ragfijn gesneden
  • 1 afgestreken eetlepel zout
  • 8 deciliter blanke azijn
  • 550 gram kristalsuiker
  • 200 gram rozijnen
  • 3 eetlepels olie

Recept:

Doe de appels in stukken in een pan met een klein glaasje water (om te voorkomen dat ze in het begin aanzet aan de pan). Breng voorzichtig en al roerend aan de kook. Roer zeer regelmatig zodat het geheel niet kan aanbakken, pas dus op!). Laat de appels een half uurtje in eigen vrijgekomen sap doorkoken tot alles zacht is. Verhit ondertussen in een andere pan de olie en voeg uien, pepers en knoflook toe; fruit dit glazig maar niet bruin. Mocht je een minder peperige chutney willen, gebruik dan 1 of maximaal 2 Madamme Jeannettes.

Voeg dan djinten, gember, koenjit en bak dit nog een paar minuten mee. Voeg dan suiker, zout, azijn, rozijnen en de appelpuree toe en laat dit minimaal een uur zonder deksel op zacht vuur inkoken tot een dikke gebonden chutney. Roer regelmatig. Kijk zelf even of de chutney dik genoeg is, verleng anders de kooktijd. Schep de chutney dan in met kokend water en soda schoongemaakte potten, sluit af en zet ondersteboven tot alles afgekoeld is.

Na een maand lekker, ongeveer 2 jaar houdbaar.