Chutney van rabarber en sinaasappel

voor 8 – Inmaken rabargelei en chutney10 potten van 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 2 grote of 3 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • 6 deciliter azijn
  • een stukje gember van 5 centimeter, in plakjes
  • 15 pimentbessen
  • 1 kaneelstokje
  • een flinke snuf zout
  • peper uit de molen, naar smaak
  • 4 sinaasappels
  • 800 gram kristalsuiker
  • 250 gram grote gele rozijnen
  • 2 kilogram schoongewogen rabarber

Recept:

Schil de rabarber, was ze en snijd ze in stukjes van 2 centimeter. Doe ui, azijn, pimentbessen, kaneelstokje, plakjes verse gember in een pan en brang dit aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen tot de ui zacht is. Zet dan het vuur uit en laat staan (dan kunnen de kruiden nog wat meer intrekken). Was de sinaasappels heel goed, droog ze en rasp met een zesteur of schil met een dunschiller stukjes schil van de sinaasppels. Ik heb heb van 2 sinaasappels de rasp gebruikt en van alle 4 de sinaasappels het sap.

Haal na een uurtje trekken de pimentbessen, plakjes gember en kaneelstokje uit het uien-azijnmengsel en zet de pan met uienazijn weer op het vuur. Doe er nu sinaasappelsap, sinaasappelrasp bij, en ook de suiker, rozijnen, snuf zout (ongeveer een kwart theelepel of naar smaak), en peper naar smaak toe aan het kokende azijnmengsel.

Doe de rabarberstukjes toe, en laat dit een klein uurtje zachtjes inkoken tot het mengsel gaar en nog wel te roeren is, maar niet heel dun meer is. Als het vocht is ingekookt tot de gewenste dikte schep je de chutney in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit ze af en laat ze ondersteboven afkoelen.

Na 4 weken zijn de smaken goed ingetrokken, 12 maanden houdbaar.

p.s.: de rabarberchutney zie je links op de foto, rechts is Gelei van rabarber en aardbeien