Chutney van tomaten (2)

voor 7 potten van 250 gram

Ingrediënten:

  • 125 gram gedroogde tomaten (uit pot)
  • 1 eetlepel hete pepertjes, fijngehakt
  • 1 geroosterde paprika uit pot, fijngesneden
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 grote uien, gesnipperd
  • 125 gram kristalsuiker
  • 275 milliliter rode wijnazijn
  • 1 theelepel zout
  • 1500 gram mooie rijpe tomaten

Recept:

Laat de gedroogde tomaten uitlekken, dep ze droog en snijd ze fijn. Snij ook de verse tomaten fijn (mag ook in de food-processor, maar niet helemaal tot “pap” draaien). Doe alles in een pan. Meng er de geperste knoflook, fijngesneden geroosterde paprika en fijngesneden uien door (ongeveer even fijn gesneden als de tomaten). Doe de overige ingrediënten erbij en breng langzaam en al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat 3,5 uur heel zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Af en toe even roeren. De chutney is klaar wanneer het een dikke grove saus is.

Doe de chutney in glazen potten met metalen deksel, gesteriliseerd of zeer goed schoongemaakt en met soda en kokend water nagespoeld. Lekker bij vlees of kaas. Ongeveer 1 jaar houdbaar.

_____________________________________________________________________

nog een ander recept voor tomatenchutney

Ingrediënten:

  • 250 gram gedroogde tomaten (uit zakje, niet op olie)
  • 1 dessertlepel koriander
  • 1 dessertlepel mosterdzaad
  • 2 kilo verse tomaten, grof gehakt
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 4 rode Spaanse pepers
  • 4 grote uien, gepeld
  • 2 grote rode paprika’s
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 6 deciliter appelazijn
  • 1 eetlepel zout

Recept:

Doe de gedroogde tomaten in een kom en giet er zoveel heet maar niet kokend water op tot de tomaten onder staan. Laat 20 minuten staan, giet ze dan af en dep ze droog. Hak ze grof en zet ze apart. Doe de grof gehakte verse tomaten in een pan en zet dit zachtjes op het vuur. Maal in de keukenmachine knoflook en Spaanse peper fijn. Doe er de uien bij en hak dit grof. Doe er dan de schoongemaakte paprika’s bij en hak ook die grof. Doe dit mengsel bij de verse tomaten in de pan en zet het vuur hoger. Voeg koriander, zout, mosterdzaad, azijn en suiker erbij en de grof gehakte gedroogde tomaten en breng aan de kook.

Omdat deze groenten heel veel vocht bevatten hebben ze lang nodig om naar gewenste dikte te komen; laat alles, af en toe roerend, ongeveer 3 uur lang zachtjes pruttelen zonder deksel. Schep, wanneer de chutney de gewenste dikte heeft bereikt, deze in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit ze goed af en laat ze ondersteboven op een doek afkoelen.

Na 4 weken goed op smaak, 12 maanden houdbaar.