Cowboy Candy

Ingredienten

  • 25 tot 45 jalapeñopepers (afhankelijk van grootte en of je ze met of zonder zaden/zaadlijsten wilt inmaken)
  • 250 cc appelazijn
  • 500 gram suiker
  • optioneel: een stukje gember van 5 centimeter
  • optioneel: 1 theelepel bruin mosterdzaad
  • optioneel: 1 theelepel geel mosterdzaad

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Zelf bedacht naar aanleiding van meerdere recepten op internet (googel op 'Cowboy Candy')
Voorbereiding: 25 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Soort keuken: Amerikaans

Allereerst maar even: mocht ik zelf nog het idee hebben gehad om het recept helemaal te volgen zoals dat normaal gesproken wordt gedaan, dan nog zou ik Ruud niet zover krijgen dat hij van pepers ook zaden en zaadlijsten zou eten. Officieel verwijder je die dus niet waardoor de plakjes peper veel steviger blijven. Maar wij vinden dit lekkerder, het is nu geen ‘candy’ maar gewoon erg lekkere pittige ringetjes jalapeñopeper die we gebruiken in salades, op belegde broodjes, en als topping op Mexicaanse gerechten, sauzen, etc.

Het is pittig (misschien is heet een beter woord maar zeker niet zo heet dat het amper eetbaar is, en dat hangt uiteraard mede af van welke jalapeñopepers je gebruikt, en onrijpe pepers zijn altijd wat minder heet dan rijpe pepers.). En het is zoet, en toch ook een beetje friszurig (maar wel veel meer zoet dan zuur). Leuk omdat het weer eens een andere manier van het bewaren van pepers is. Ik gebruikte ringetjes van rijpe en onrijpe jalapeño’s van de rassen Early Jalapeño, Jalapeño Azabache en Numex Piñata (zie foto).

Op de foto’s kun je zien dat ik meer siroop dan peperringetjes had, dat komt omdat ik de ringetjes dus heb ontdaan van zaden en zaadlijsten. Als je de zaadlijsten/zaden wel wilt laten zitten kun je het recept gebruiken zoals je het hieronder kunt vinden, als je de zaden en zaadlijsten wilt verwijderen heb je dus bijna het dubbele aan pepers nodig.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was en droog de pepers, snijd boven- en onderkant eraf. Snijd de pepers in plakjes van ongeveer 3/4e centimeter dik. Je kunt rijpe en/of onrijpe jalapeño's gebruiken. En je kunt dus wel of geen zaden en zaadlijsten in de pepers laten zitten. Als je de zaadlijsten en zaden niet wilt gebruiken: ik sneed de pepers eerst in plakjes en dan kun je heel makkelijk met een scherp mesje het binnenste weghalen door de 3 punten waarop de zaadlijsten aan de peper vastzitten door te snijden. Schil de gember en snijd in zo dun mogelijke plakjes.

Stap 2: Koken

Zet een pan op het vuur en voeg azijn en suiker toe. Breng aan de kook, roer voortdurend tot de suiker is opgelost. Voeg dan de plakjes gember en beide mosterdzaden toe en kook dit nog 2 minuten. Je kunt ook variëren en bijvoorbeeld gember en mosterdzaden weglaten of vervangen door bijvoorbeeld pimentbessen, een fin dunne ringen gesneden rode ui, of iets anders wat je lekker vindt. Voeg tot slot de plakjes/ringetjes jalapeñopeper aan de siroop toe en kook die 4 minuten.

Stap 3: Inmaken

Maak ondertussen de potten en deksel schoon zoals je gewend bent (ik maak ze schoon met kokend water en soda en spoel ze na met kokend water en dat hete water laat ik in de potten en deksels staan tot ik de potten kan vullen). Als de plakjes/ringen jalapeñopepers 4 minuten hebben gekookt giet je de potten met heet water leeg en vul je die met de plakjes/ringetjes jalapeñopeper en plakjes gember en mosterdzaden (of eventuele andere kruiden). Giet er zoveel siroop op dat alles onder de siroop staat. Sluit af en zet ondersteboven om vacuüm te trekken en af te koelen. Vacuüm zijn deze potjes met cowboy candy in ieder geval 1 jaar open, open potten bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op (uiteraard gebruik je altijd een schoon vorkje als je wat ringetjes uit het potje wilt nemen).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief