Crème van appels en bramen

Details

Soort keuken: Nederlands

Voor 3 potten van 300 gram

Ingrediënten:

  • 900 gram bramen
  • 500 gram moesappels
  • 3 deciliter water
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 800 gram kristalsuiker

Recept:

Het woord ‘crème’ in de naam slaat op de structuur van de inmaak; het is zo dik dat je het kunt smeren, bijna kunt snijden.

Snijd de moesappel met schil en klokhuis in stukken, verwijder alleen de steeltjes. Doe de stukken appel, bramen, water en citroenrasp in een pan en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en kook het mengsel 20-30 minuten zachtjes (af en toe roeren) tot alles zacht is. Laat het iets afkoelen en druk het dan met de achterkant van een lepel door een zeef (of gebruik een draaizeef). Meet de puree die je dan overhoudt af en meet per 6 deciliter puree 400 gram suiker af.

Doe de puree weer in een pan en voeg elke keer kleine beetje suiker toe tot alles weer zacht kookt. Laat het mengsel nu, uiteraard zonder deksel, in 45 minuten zacht kokend indikken. Je hebt nu een zeer dikke puree. Doe de hete jam in met kokend water gesteriliseerde potten. Sluit ze goed af en laat ze ondersteboven afkoelen. Circa 12 maanden houdbaar.

De jam in de pot is zo dik dat je er plakjes van kunt snijden (of driehoekjes, of balletjes met een meloenboortje bijvoorbeeld). Haal er voor gebruik wat “jam” uit en snijd die in de gewenste vormen. bestrooi de plakjes aan alle zijden met basterdsuiker. Deze “snoepjes” zijn in de koelkast nu nog ruim 1 maand houdbaar en zijn heerlijk bij de thee, toetje, tussendoortje, etc.

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief