Frambozensaus

Herkomst recept: zelf bedacht

Voor 3 potjes van 125 cc

INGREDIËNTEN:

  • 1 deciliter witte wijn
  • 100 gram suiker
  • het sap en de fijne rasp van 1 limoen
  • 500 gram frambozen
  • 100 gram geleisuiker speciaal

 

RECEPT:

Doe de suiker en de witte wijn in een pan. Boen de limoen schoon en rasp met een fijne rasp de schil van de limoen (alleen het groen, het wit is bitter). Voeg de rasp toe aan het witte wijnmengsel. Snijd de limoen doormidden en pers beide helften uit – voeg ook het sap toe aan het witte wijnmengsel. Roer even door, zet de pan op het vuur en breng aan de kook.

Controleer ondertussen de frambozen, verwijder eventuele kroontjes en doe ze in een kom.

Zet het vuur uit zodra de suiker in de witte wijn met limoen is opgelost (en de alcohol in de wijn is verdampt). Giet deze hete siroop over de frambozen en schep een paar keer om. Laat dit een paar uur staan, tot het is afgekoeld en de frambozen zacht zijn.

Schep de frambozen in een zeef, met daaronder een pan. Wrijf met een bolle lepel (jus- of sauslepel) de frambozen door de zeef, zodat de frambozensaus in de pan valt en de zaadjes en limoenrasp in de zeef achterblijft.

Voeg de 100 gram geleisuiker speciaal toe aan de (dan nog dunne) frambozensaus. Mocht je geen geleisuiker willen gebruiken kun je ook 2 gram agar agar gebruiken, gebruik dan voor de siroop wat meer suiker. Of gebruik pectine, en ook dan kun je wat extra suiker bij het maken van de siroop toevoegen.

Zet de pan weer op het vuur en breng weer aan de kook. Maak ondertussen de potjes en deksels schoon met soda en kokendheet water, en spoel ze na met kokend heet water.

Kook de frambozensaus geleisuiker is opgelost en de frambozensaus glanst en iets gebonden is. Vul de gesteriliseerde potjes met de frambozensaus, sluit af en laat ondersteboven afkoelen tot de potjes vacuüm zijn.

Minimaal 1 jaar houdbaar, na opening bewaren in de koelkast en binnen enkele weken opmaken.

 

Erg lekkere saus! Doet me aan vroeger denken, toen kon je ‘Tova’ kopen (misschien nog wel trouwens). Lekker over ijs, over yoghurt of kwark of vanillevla, over een plakje cake of brioche, op een pannenkoek, als taartvulling, etc. En je kunt bedenken dat als dit lekker vindt, je het wellicht ook van andere vruchten kunt maken, zoals aardbeien, bramen, blauwe bessen, aalbessen, etc.  Ik wilde voor de eerste keer een frisse, simpele frambozensaus maken zonder al te veel extra smaken. Maar als je wilt kun je bijvoorbeeld een theelepel vanille-essence toevoegen, of wat verse munt. Of als je bramensaus maakt een klein kaneelstokje. Afhankelijk van wat een lekkere combinatie is en wat je zelf wilt en lekker vindt. Ik vind het lekker zoals het nu is, waarbij je vooral de witte wijn en de limoen en de frambozen proeft; zoet, fris en fruitig, felrood en licht gebonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.