Gefermenteerde spitskool

Details

(6 beoordelingen)

Lijkt een beetje op zuurkool maar is toch net anders. Ik schrijf dit op de dag van maken (25-07-15) dus zodra ik weet of het gelukt is, of lekker is laat ik dat hier weten. Als je het dus nu ook gelijk wilt maken is het ‘open eigen risico’ :-).

Het recept komt uit het boek van Christian Weij, ‘Verrot lekker’. Met het verschil dat dit een recept is voor groene kool en ik er spitskool voor heb gebruikt, en wat andere kruiden omdat ik geen kerrie meer bleek te hebben. Eerst even het originele recept:

Ingrediënten:

  • 1 kilo schoongewogen groene kool
  • 2 grote uien
  • 20 gram fijn zeezout
  • 2 eetlepels kerriepoeder

Recept:

Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes, was ze en laat heel goed uitlekken. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Meng in een grote (en natuurlijk schone) kom de kool met de uien, kerrie en het zout. Schep goed om en laat 10 minuten staan tot het vocht goed los gaat laten.

De kool zo fijn mogelijk snijden
De kool zo fijn mogelijk snijden

Voor 1 kilo heb je aan 1 grote pot met een inhoud van 1,5 liter waarschijnlijk net genoeg (of voor alle zekerheid nog een kleinere pot klaar hebben om eventueel ook te vullen).

Zorg dat ook de pot natuurlijk goed schoon is (goed wassen en omspoelen met heet water). Schep de kool in de pot, zorg dat de pot voor niet meer dan 2/3e gevuld is!!

De kool gemengd met de kruiden, het zout en de uien, in 10 minuten is er minder dan de helft van het volume over
De kool gemengd met de kruiden, het zout en de uien, in 10 minuten is er minder dan de helft van het volume over

Druk het vervolgens goed aan met je vuist (eerst even goed je handen wassen). Nu zul je moeten zorgen dat de kool onder het vocht blijft staan. Dat kun je doen door iets zwaars op de kool te leggen. In het boek wordt te tip gegeven om voor je met het recept begint wat water met een paar scheppen zout te verwarmen tot het zout is opgelost. Laat dit afkoelen en giet zoveel van het zoute water in een sterk diepvrieszakje dat het in de pot past en je het goed dicht kunt knopen. Zie foto.

De 2 potten met de kool en met de zakjes zout water die de kool inderdaad onder het vocht houden. Potten zijn zoals je ziet niet helemaal afgesloten
De 2 potten met de kool en met de zakjes zout water die de kool inderdaad onder het vocht houden

Dek de pot met spitskool onder het vocht luchtig af (dus niet helemaal afsluiten) en bind er iets omheen waardoor er geen vliegjes bij kunnen komen, zoals een stukje kaasdoek met een elastiekje, of een schone zakdoek, of wat dan ook. Laat de spitskool bij kamertemperatuur 3 weken fermenteren. Proef dan of je het lekker vindt. Wil je de smaak nog wat zuurder, laat dan nog een paar dagen verder fermenteren. Is het goed, bewaar het dan in de koelkast tot je het gaat eten (door de kou stopt de fermentatie nagenoeg).

Gelabeld en vermeld wanneer de kool klaar is, en afgedekt tegen vliegjes, etc. In mijn geval met een ok-mutsje, maar kan ook prima met een schone zakdoek, vliesdoek, schone theedoek, etc. met elastiekje
Gelabeld en vermeld wanneer de kool klaar is, en afgedekt tegen vliegjes, etc. In mijn geval met een ok-mutsje, maar kan ook prima met een schone zakdoek, vliesdoek, schone theedoek, etc. met elastiekje

Mijn aanpassing; ik had spitskool maar bleek op het allerlaatste moment geen kerrie in huis te hebben. Ik heb in plaats van gewone uien rode uien gebruikt. En ik heb in plaats van de kerrie een mengsel gebruikt van; de laatste theelepel kerrie + 1 theelepel koenjit + 1 theelepel gemberpoeder + 1 theelepel ketoembar + 1 theelepel djinten, een soort eigen mengsel van poeders die wel altijd in kerrie zitten dus.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief