Gelei van tomaten met citrus en vanille

Details

(1 beoordelingen)

Soort keuken: Nederlands

Ik kreeg via onze vroegere tuinbuurvrouw Ans een heel leuk recept uit het dagblad Trouw, voor tomatenjam (het kwam oorspronkelijk van de chefkok van restaurant De Kas in Amsterdam geloof ik). Ik heb het recept zelf gemaakt maar dan met wat aanpassingen in verband met de in huis aanwezige spullen en eigen smaak (origineel gaat er kruidnagel in maar ik hou nu eenmaal niet zo van kruidnagel en er was in het recept iets onduidelijks over het wel of niet gebruiken van het sap van citroen en sinaasappel, en er werd jam gemaakt en mijn man heeft een enorme hekel aan de velletjes van tomaten :-)).

Ik heb ondertussen ook nog wat aan het recept geschaafd en zoals het hieronder staat vinden wij het erg lekker! Als jam is het ‘lekker’ maar bij een stukje oude kaas of pittige geitenkaas of wat dan ook is het ‘overheerlijk’! Het past geweldig goed bij hartige gerechten (zoals kaas maar ook op crostini, als dressing bij een salade, op een broodje gezond, etc.).

En dit is dan het recept zoals wij het lekker vinden en gebruiken:

voor 8 tot 10 kleine potjes van 0,2 tot 0,25 liter

Ingrediënten:

  • 1,5 liter vers tomatensap
  • 400 gram geleisuiker speciaal
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 steranijsjes
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 3 kardemompeulen, gekneusd
  • 1 vanillepeul, opengesneden en de zaden eruit geschraapt

Recept:

Van ongeveer 2 tot 2,25 kilo tomaten kun je 1,4 liter ingedikt tomatensap maken; was de tomaten, snijd ze in stukjes en doe ze in een pan. Breng dit al roerend langzaam aan de kook (omdat je geen water gebruikt kan het geheel makkelijk aanzetten als je te hoog vuur gebruikt en te weinig roert). Als eenmaal het vocht uit de tomaten komt kun je het vuur wat hoger zetten. Kook de tomatenstukken tot ze helemaal zacht zijn, in een kwartier tot een half uurtje (afhankelijk van de soort tomaten en het formaat stukken). Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Draai dan de tomatenprut door een draaizeef (passevite) of door een niet al te fijne zeef en druk het vruchtvlees er zoveel mogelijk doorheen.

Weeg 1,5 liter van dit dikke sap zonder zaden en vellen af en giet dat terug in de pan (die je even hebt omgespoeld/schoongemaakt met heet water).

Boen de sinaasappel en citroen met warm water schoon. En rasp vervolgens met een fijne rasp de schillen van beiden boven de pan met tomatensap (alleen het geel en oranje, nooit het wit want dat is bitter!). Pers daarna het sap van zowel sinaasappel als citroen uit en voeg het toe aan het tomatenmengsel. En voeg de vanillezaadjes (het schraapsel) toe.

Doe vervolgens de kruiden plus het lege vanillepeultje in een zakdoek of koffiefilterzakje en bind het dicht en doe het bij het tomatenmengsel. Breng het nu aan de kook en laat een kwartiertje doorkoken, tot alle smaken van de kruiden goed zijn opgenomen in het sap.

Doe dan de geleisuiker speciaal erbij (met gewone geleisuiker zul je niet genoeg binding/dikte in de gelei krijgen, je hebt er echt de kleine pondspakjes met opdruk ‘geleisuiker speciaal’ voor nodig (of je moet met het recept gaan spelen en minder tomatensap nemen of het langer laten koken/indikken, dat kan natuurlijk ook).

Laat het geheel nog 5 minuten koken en giet het dan kokendheet in de potjes (die je uiteraard eerst met wat soda en kokend heet water hebt schoongemaakt/gesteriliseerd en nagespoeld hebt met kokendheet water, laat altijd het kokendhete spoelwater in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen). Sluit de potjes goed af en zet ze ondersteboven tot ze afgekoeld zijn. Controleer of de potjes vacuüm zijn (je kunt het deksel dan niet indrukken omdat het al wat naar binnen getrokken is). Potjes waarbij je het deksel in kunt drukken zijn niet vacuüm en bewaar je nog een paar weken in de koelkast voor je ze op moet maken (maar potjes die niet vacuüm zijn bij het maken van kokendhete inmaak als jam en gelei zie ik eigenlijk nooit hoor). Vacuüm potjes bewaar je op een droge, donkere en koele plaats zeker een jaar.

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief