Gelei van aalbessen

Details

(4 beoordelingen)

voor 3 potten van 0,5 liter

Ingrediënten:

  • 1500 gram aalbessen
  • 1000 gram geleisuiker
  • 1 vanillestokje

Recept:

Was de aalbessen, laat ze uitlekken en ris ze van de steeltjes (hoewel ik de laatste jaren de steeltjes gewoon aan de bessen laat zitten, ze alleen was, met steeltjes kook en dan in een puntvergiet uit laat lekken – niet pureren of door de passe-vite want dan komt het bittere van de steeltjes in de gelei, maar als je alleen kookt en zeeft gaat het prima – scheelt veel tijd!).

Doe de aalbessen zonder steeltjes in een pan met 1 deciliter water en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken en maak er dan sap van in een sapcentrifuge. Mocht je daarover niet beschikken giet dan de hete massa in een passeerzeef (voor een zeer heldere gelei kun je ook nog een theedoek in de zeef uitvouwen). Vang het sap op en meet 1 liter sap af. Breng dat opnieuw aan de kook en meng er nu de geleisuiker door. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg dat toe aan het mengsel. Laat nog 4 minuten zachtjes koken en giet het dan in met soda en kokend water schoongemaakte potten. Direct de schroefdeksel erop doen en omgekeerd zetten tot de gelei is afgekoeld.

p.s.: gooi vanillestokjes nooit weg, als je de merg eruit hebt gehaald en gebruikt kun je het lege vanillestokje in een potje met suiker doen, zo maak je je eigen vanillesuiker.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief