Gelei van aarbeien en rabarber

voor 10 potten van 2,5 deciliter

Ingrediënten:

  • 2 kilo rabarber (schoongewogen)
  • 2 kilo aardbeien (schoongewogen)
  • ongeveer 1,5 kilo geleisuiker speciaal (afhankelijk van hoeveelheid sap)
  • sap van 1/2 citroen
  • sap en rasp van 2 sinaappels
  • 2 stukjes van 5 centimeter verse gember, in stukjes
  • 2 deciliter water

Recept:

Was de rabarber en “ontvel” de stelen. Snijd de stelen in stukjes van 2 centimeter. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat ze goed uitlekken. Doe 2 deciliter water in een grote pan (zodat het geheel in het begin niet kan aanbranden, later verdampt dit water grotendeels weer), en breng dit aan de kook. Doe de aardbeien en rabarberstukjes erbij, samen met het sap en de rasp van 2 sinaasappels en de gemberplakjes.

Breng aan de koken en laat dit, onder af en toe roeren, op middelhoog vuur ongeveer 45 minuten koken, tot alles gaar en zacht is en vocht heeft losgelaten. Zeef alles eerst door een grote zeef en daarna door een fijne passeerzeef zodat je mooie helder sap overhoudt. Meet dit sap af. Zelf hield ik bij dit recept ongeveer 3 liter sap over. Gebruik geleisuiker speciaal voor halvajam en volg de aanwijzingen op de verpakking (meet per 1,1 liter vocht 1 pond geleisuiker speciaal af, meng alles goed en breng aan de kook, 5 minuten doorkoken).

Voeg dan het citroensap toe en roer dat nog even goed door. Vul de gelei in de met soda en kokend water schoongemaakte potten, sluit ze af en zet de potten ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.