Gelei van aardbei, aalbes, sinaasappel en vlierbloesem

 

voor 4 tot 5 potten van 0,25 tot 0,3 liter

INGREDIËNTEN:

  • ongeveer 1200 gram aalbessen en aardbeien, gemengd
  • het sap van 3 sinaasappels
  • 4 eetlepels vlierbloesemsiroop (misschien wel zelfgemaakte: vlierbloesemsiroop
  • het sap van 1 citroen
  • ongeveer 500 tot 600 gram geleisuiker speciaal (voor halvajam), de hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid sap die je overhoudt en het recept achter op het pak geleisuiker)

 

RECEPT:

Maak aalbessen en aardbeien schoon, verwijder steeltjes en kroontjes. Doe de vruchten in een pan. Pers de sinaasappels en citroen uit en doe dit bij de vruchten. Voeg ook de vlierbloesemsiroop toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de vruchten zacht zijn.

 

Zet het vuur uit, laat eventueel iets afkoelen en maak er dan sap van door het mengsel eerst door een gewone zeef te gieten en daarna nogmaals door een fijne zeef of een zeef met daarin een kaasdoek (je kunt zelf bedenken hoe helder je de gelei wilt).

Vang het sap op en meet het af. Reken uit hoeveel geleisuiker speciaal er op de hoeveelheid sap moet worden toegevoegd. Ik had zelf uiteindelijk 9 deciliter sap en heb 550 gram geleisuiker speciaal toegevoegd (maar dat is dus voor iedereen anders, afhankelijk van de hoeveelheid sap en het merk geleisuiker).

Breng het sap opnieuw aan de kook en meng er nu de geleisuiker door. Laat nog 2 minuten zachtjes koken en giet het dan in met soda en kokend water schoongemaakte en met kokend water nagespoelde potten. Draai direct de schroefdeksel erop en zet direct  omgekeerd tot de gelei is afgekoeld en de potten vacuüm zijn.