Gelei van aardbei, aalbes, sinaasappel en vlierbloesem

Ingredienten

  • 600 gram aalbessen
  • 600 gram aardbeien
  • het sap van 3 sinaasappels
  • 4 eetlepels vlierbloesemsiroop
  • het sap van 1 citroen
  • ongeveer 500 gram geleisuiker speciaal (voor halvajam), zie recept

Details

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

voor 4 tot 5 potten van 0,25 tot 0,3 liter

Dit is een lekkere gelei! Ze is simpelweg ontstaan naar aanleiding van de oogst die ik mee naar huis nam. De vruchten en suiker maken het zoet en fruitig, de citrusvruchten maken het fris en zurig en de vlierbloesem geeft een bloemig accent. Gebruik er vooral goede kwaliteit vlierbloesemsiroop voor…. sterker nog, maak die vooral zelf met dit recept: Vlierbloesemsiroop. Of gebruik deze zelfgemaakte Cordial van vlierbloesem, ook heel erg lekker!!

 

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak aalbessen en aardbeien schoon, verwijder steeltjes en kroontjes. Doe de vruchten in een pan. Pers de sinaasappels en citroen uit en doe dit bij de vruchten. Voeg ook de vlierbloesemsiroop toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de vruchten zacht zijn.

Stap 2: Voor de gelei

Zet het vuur uit, laat eventueel iets afkoelen en maak er dan sap van door het mengsel eerst door een gewone zeef te gieten en daarna nogmaals door een fijne zeef of een zeef met daarin een kaasdoek of schone theedoek (je kunt zelf bedenken hoe helder je de gelei wilt). Vang het sap op en meet het af. Reken uit hoeveel geleisuiker speciaal er op de hoeveelheid sap moet worden toegevoegd. Ik had zelf uiteindelijk 9 deciliter sap en heb 550 gram geleisuiker speciaal toegevoegd (maar dat is dus voor iedereen anders, afhankelijk van de hoeveelheid sap en het merk geleisuiker).

Stap 3: Koken en bottelen

Breng het sap opnieuw aan de kook en meng er nu de geleisuiker door. Laat nog 2 minuten zachtjes koken en giet het dan in met soda en kokend water schoongemaakte en met kokend water nagespoelde potten. Draai direct de schroefdeksel erop en zet direct omgekeerd tot de gelei is afgekoeld en de potten vacuüm zijn.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief