Gelei van druiven en rum

voor 4 potten van 2,5 deciliter

Ingrediënten:

  • 1 kilogram witte druiven
  • sap van 3 citroenen
  • geleisuiker (op 3 delen sap 4 delen geleisuiker)
  • 4-5 eetlepels witte rum

Recept:

Was de druiven en verwijder de steeltjes. Doe de druiven in een pan en plet ze een beetje door er een paar keer met een aardappelpureestamper op te drukken (anders duurt het lang voordat de druiven zacht worden en hun sap geven). Kook de geplette druiven nu zachtjes voor ongeveer 20-25 minuten, tot het sap goed loskomt. Laat de druivenmoes in een zeer fijne passeerzeef of in een schone theedoek die je bij elkaar knoopt en aan bijvoorbeeld de keukenkraan hangt, boven een kom uitlekken. Dit kan een hele nacht duren.

Giet de volgende ochtend het sap vanuit de kom in een maatbeker en doe het citroensap erbij. Neem op 750 cc sap 1 kilo geleisuiker. Doe de suiker en het druiven-citroensap in een pan en kook tot de suiker volledig is opgelost. Laat de gelei iets afkoelen en roer dan de rum er doorheen.

Doe het hete mengsel in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen.