Gelei van gember met peren

Details

(3 beoordelingen)

Soort keuken: Mengelmoes

voor 6 potten van 2,5 deciliter

Ingrediënten:

  • 1500 gram peren (schoon gewogen, geschild, klokhuis verwijderd, in kwarten gesneden)
  • 750 gram geleisuiker speciaal
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 10 bolletjes gember (uit en pot gemberbolletjes in siroop, te koop in elke supermarkt)
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 deciliter water

Recept:

Hak de bolletjes gember zo fijn mogelijk en doe samen met 1 volle theelepel kaneelpoeder in een pan. Voeg een deciliter water en de geleisuiker toe. Breng dit al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Voeg de perenstukjes toe en breng weer aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken (afhankelijk van het soort en ras peren en de grootte van de stukjes), tot de peren gaar zijn. Prik er met een mesje of vork in om te voelen of ze gaar zijn en proef dan ook gelijk of je de smaak goed vindt of bijvoorbeeld nog wat extra kaneel of gember toe wilt voegen.

Voeg tot slot het citroensap toe en roer en kook dat nog even goed door. Schep de peerstukjes dan vanuit de pan in met kokend water en soda gesteriliseerde en met kokend water nagespoelde potten. Giet de siroop over de peren tot ze goed onder de siroop staan. Sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen.

De peren zitten nu in een dikke, nog net iets lopende siroop, lekker bij ijs en andere desserts. Zelf heb ik een deel van de peren zo ingemaakt. De rest nog even door laten koken en de peren met de aardappelpureestamper tot een soort groeve compote gestampt. Deze inmaak, en dan lijkt het wat meer op jam, gebruik ik op boterham, beschuit, cracker, krentenbrood, etc., maar ook lekker als aanvulling in bijvoorbeeld taart of cake.

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief