Gelei van kruisbes en sinaasappel

Details

(3 beoordelingen)

voor 8 potten van 2,5 deciliter

Ingrediënten:

  • 2 kilo kruisbessen
  • 1 kilo geleisuiker speciaal
  • 3 sinaasappels

Recept:

Was de kruisbessen en doe ze in een pan met 1 deciliter water, breng aan de kook. Laat een kwartiertje zachtjes koken. Als je geen bezwaar hebt tegen de velletjes en pitjes kun je nu sinaasappels en suiker toevoegen. Maar zelf vind ik de hoeveelheid pitjes en velletjes te groot, ik laat de gekookte kruisbessen’prut’ nu iets afkoelen en zeef haar dan door de passe-vite (draaizeef, eventueel ook een goede zeef plus lepel met bolle onderkant voor te gebruiken). Dit zeeft de velletjes en pitjes eruit en je houdt dan ongeveer 1750 cc kruisbessenmoes over.

Dit gaat terug in de (even omgespoelde) pan. Boen de sinaasappels goed schoon onder de stromende kraan. Haal van 2 van de sinaasappels met een zesteur of een fijne rasp de schilletjes van de sinaasappel en doe die bij de kruisbessenmoes (zorg dat je alleen schil gebruikt, het ‘wit’ dat onder de schil zit niet, want dat is bitter).

Pers nu de sinaasappels uit en doe ook het sap bij de kruisbessenmoes. Zet de pan weer op het vuur en voeg de geleisuiker toe. Breng aan de kook en laat 5 tot 10 minuten zachtjes doorkoken. Giet het mengsel vervolgens in met soda en kokend water schoongemaakte potten. Direct de schroefdeksel erop doen en omgekeerd zetten tot de gelei is afgekoeld.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief