Gelei van onrijpe tomaten

Details

(11 beoordelingen)

Lees onderaan deze pagina ook even de belangrijke informatie bij het sterretje.

voor 5 potten van 0,3 liter

Ingrediënten:

  • 1,2 kilo onrijpe groene tomaten (de laatste oogst)
  • 2 limoenen
  • 6 blaadjes basilicum
  • 1 kilo geleisuiker

Recept:

Eerst even dit: het is bekend dat onrijpe groene tomaten licht giftig zijn (door de stof tomatine = solanine in onrijpe tomaten). Daardoor wordt verwerking van groene tomaten voor chutney of jam nog wel eens ontraden. Bedenk dat dezelfde solanine ook in aardappelen zit (net onder de schil) en in grotere hoeveelheden ook in aardappelen waarvan de schil licht groen verkleurd is door blootstelling aan het licht tijdens de groei. Van de 11 inmaakkookboeken die ik bezit geven 6 boeken aan dat tijdens verhitting de werking van solanine teniet wordt gedaan en dat er geen enkel gevaar is (tenzij je wellicht 6 potten tegelijk leeg eet).

Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Pers de limoenen uit en rasp wat stukjes van de schil van de citroen (alleen het groen, het wit is bitter!). Doe de tomatenblokjes met de citroensap en citroenrasp in een pan en breng dit langzaam aan de kook, roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. Als de tomatenstukjes helemaal zacht zijn geworden zeef ze dan in een fijne passeerzeef zodat velletjes, zaadjes, citroenrasp etc. achterblijven.

Breng het overgebleven sap opnieuw aan de kook en voeg geleisuiker toe. Kook tot de geleisuiker goed is opgelost. Controleer de dikte van de gelei door een theelepeltje op een koud bordje te doen en te kijken hoe dik ze wordt. Eventueel nog even door laten koken.

Snijd de basilicumblaadjes fijn en doe die in de gelei, 2 minuten al roerend door laten koken en dan de gelei in met kokend water gesteriliseerde potten doen. Potten sluiten en ze ondersteboven af laten koelen.

Onrijpe tomaten zijn licht giftig: ze bevatten solanine en tomatine. Vroeger werd er gezegd dat deze lichtgiftige stoffen door het koken  onschadelijk werden gemaakt. Ondertussen geven websites zoals die van het voedingscentrum aan dat bewezen is dat dat niet het geval is en de lichtgiftige stoffen dus ook na verhitting nog aanwezig zijn (zij het wel in een lagere dosis). Of je groene onrijpe tomaten wilt eten zul je zelf moeten bepalen. In  ieder geval is het verstandig om er niet teveel van te eten (al doe je dat bij jam of chutney niet, lijkt mij). Solanine komt overigens ook voor in aubergines en in aardappelen, kijk voor meer informatie over Solanine op deze pagina: Wikipedia

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief