Gelei van zwarte bessen, aalbessen en aardbeien

Details

herkomst recept: ‘zelf verzonnen’

voor ongeveer 3 potten van 2,5 tot 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 600 gram zwarte bessen
  • 600 gram aardbeien
  • 600 gram aalbessen
  • 2 deciliter water
  • het merg van 1 vanillepeul (plus de lege peul)
  • ongeveer 250 gram suiker (of naar smaak)
  • ongeveer 250 gram geleisuiker (of naar wens)

Zwarte bes aardbei aalbes gelei

Recept:

Was de zwarte bessen en verwijder alle steeltjes. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes, snijd ze doormidden of in kwarten. Was de aalbessen en ris ze van de steeltjes. Doe het water in een pan met dikke bodem. Voeg de zwarte bessen, aalbessen aardbeien toe. Snijd het vanillepeultje in de lengte open en schraap het merg eruit en voeg dat toe aan de vruchten. Stop ook het lege vanillepeultje tussen de vruchten. Zet het vuur aan en  breng aan de kook. Kook dit mengsel, af en toe roerend, ongeveer 20 minuten, tot de vruchten  zacht en kapot gekookt zijn. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.

Weeg ondertussen 250 gram suiker en 250 gram geleisuiker af en zet apart.

Zeef het vruchtenmengsel, wrijf van de achtergebleven pulp in de zeef met de achterkant van een bolle lepel zoveel mogelijk sap en puree nog door de zeef. Wat er nu is achtergebleven aan velletjes en pitjes, en het lege vanillepeultje, kun je weggooien. Maak de pan schoon en doe het sap/puree terug in de pan. Voeg nu de suiker en geleisuiker toe, zet het vuur weer aan en breng aan de kook. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. En proef dan, je kunt nu bijvoorbeeld nog wat extra suiker toevoegen als je dat wilt. En test even de consistentie (doe een koffielepel op een schoteltje en zet dat 3 minuten in de vriezer – na die drie minuten kun je inschatten hoe stevig de gelei wordt en eventueel nog wat geleisuiker toevoegen.

Maak ondertussen de potjes en deksels goed schoon door ze na goed afgewassen te hebben te vullen met kokendheet water, laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potten gaat vullen.

Als de gelei goed is doorgekookt (ongeveer 3 tot 5 minuten) en goed op smaak is giet dan potten en deksel met kokendheet water leeg, vul ze direct met de kokendhete gelei.

Sluit de potten direct goed af met de deksels en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Als de potten zijn afgekoeld kun je ze rechtop zetten en voelen of ze vacuüm zijn. Mits koel en donker en vacuüm bewaard, dan is deze gelei minimaal een jaar houdbaar.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief