Gelei van zwarte bessen met appel

Details

(36 beoordelingen)

Soort keuken: Nederlands

herkomst recept: ‘zelf verzonnen’

voor ongeveer 3 potten van 2,5 tot 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 600 gram zwarte bessen
  • 1,5 deciliter vers geperst appelsap (of eventueel water)
  • 600 gram blokjes appel (zonder schil en klokhuis)
  • 4 takjes munt
  • sap van 2 citroenen
  • ongeveer 250 gram kristalsuiker of rietsuiker (of naar smaak)

Zwarte bessen appel gelei

Recept:

Was de zwarte bessen en verwijder alle steeltjes. Doe het appelsap (of het water) in een pan met dikke bodem. Schil de appel, verwijder klokhuis, en snijd in blokjes. Voeg zwarte bessen en appelblokjes toe aan het appelsap in de pan. Leg de 4 takjes munt ertussen, zet het vuur aan en  breng aan de kook. Kook dit mengsel, af en toe roerend, ongeveer 15 minuten, tot de zwarte bessen en appelstukjes zacht en kapot gekookt zijn. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.

Weeg ondertussen 250 gram suiker af en zet apart. Pers de citroen uit en zet het opgevangen sap apart.

Verwijder de resten van de 4 munttakjes uit het gare mengsel. Zeef het vervolgens, en wrijf van de achtergebleven pulp in de zeef met de achterkant van een bolle lepel zoveel mogelijk sap en puree nog door de zeef. Wat er nu is achtergebleven aan velletjes en pitjes kun je weggooien. Maak de pan schoon en doe de puree terug in de pan. Voeg nu citroensap en suiker toe, zet het vuur weer aan en breng aan de kook. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. En proef dan, je kunt nu bijvoorbeeld nog wat extra suiker toevoegen als je dat wilt.

Maak ondertussen de potjes en deksels goed schoon door ze na goed afgewassen te hebben te vullen met kokendheet water, laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potten gaat vullen.

Als de gelei goed is doorgekookt (ongeveer 3 tot 5 minuten) en goed op smaak is giet dan potten en deksel met kokendheet water leeg, vul ze direct met de kokendhete gelei.

Sluit de potten direct goed af met de deksels en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Als de potten zijn afgekoeld kun je ze rechtop zetten en voelen of ze vacuüm zijn.

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief