Gelei van zwarte bessen met rode wijn en gember

Details

(3 beoordelingen)

herkomst recept: ‘zelf verzonnen’

voor ongeveer 3 potten van 2,5 tot 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 600 gram zwarte bessen
  • 1 deciliter water
  • 4 deciliter fruitige rode wijn
  • 6 tot 8 dunne plakjes verse gember
  • ongeveer 250 tot 300 gram suiker (of naar smaak)

Zwarte bessen gelei

Recept:

Was de zwarte bessen en verwijder alle steeltjes. Doe het water in een pan met dikke bodem. Schil de gember en snijd er 6 tot 8 dunne plakjes vanaf. Doe de zwarte bessen erbij, plus de gember plakjes. Zet het vuur aan en  breng aan de kook. Voeg dan de rode wijn toe en kook dit mengsel, af en toe roerend, ongeveer 15 minuten, tot de zwarte bessen zacht en kapot gekookt zijn. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.

Weeg ondertussen de suiker af en zet apart.

Zeef het zwarte bessenmengsel, wrijf van de achtergebleven pulp in de zeef met de achterkant van een bolle lepel zoveel mogelijk sap en puree nog door de zeef. Wat er nu is achtergebleven aan velletjes en pitjes, en de gemberplakjes, kun je weggooien. Maak de pan schoon en doe het sap/puree terug in de pan. Voeg nu de suiker toe, zet het vuur weer aan en breng aan de kook. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. En proef dan, je kunt nu bijvoorbeeld nog wat extra suiker toevoegen als je dat wilt.

Maak ondertussen de potjes en deksels goed schoon door ze na goed afgewassen te hebben te vullen met kokendheet water, laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potten gaat vullen.

Als de gelei goed is doorgekookt (ongeveer 3 tot 5 minuten) en goed op smaak is giet dan potten en deksel met kokendheet water leeg, vul ze direct met de kokendhete gelei.

Sluit de potten direct goed af met de deksels en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Als de potten zijn afgekoeld kun je ze rechtop zetten en voelen of ze vacuüm zijn.

Zwarte bes

Deze gelei is ook erg lekker! Maar duidelijk anders dan de andere 3 zwarte bessen geleisoorten die probeerde. Waar de andere 3 andere geleisoorten lekker fris en fruitig waren, lekker bij andere zoete dingen, zoals cake en ijs en natuurlijk gewoon op een beschuitje, boterham en cracker. zo is deze gelei bijna meer geschikt om als zoete tegenhanger bij hartig te eten, zoals een schepje bij bijvoorbeeld een oude schapenkaas. En dan erg lekker. Ik heb dit recept ergens op een Amerikaanse website gevonden (maar dan met minder rode wijn en veel meer water, maar waarom zou ik zoveel water gebruiken, om smaak te verdunnen). En in dat recept werd geen gember gebruikt maar rozemarijn. Mocht je geen verse gember in huis hebben, probeer het dan eens, 2 of 3 takjes 10 minuutjes meekoken in het zwarte bessenmengsel en er dan weer uit halen. Zou zo maar ook erg lekker kunnen zijn.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief