Gelei van zwarte bessen met sinaasappel

Details

(10 beoordelingen)

herkomst recept: ‘zelf verzonnen’

voor ongeveer 3 potten van 2,5 tot 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 600 gram zwarte bessen
  • 1,5 deciliter water
  • rasp van 1 sinaasappel
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 kaneelstokje
  • ongeveer 250 gram suiker (of naar smaak)

Zwarte bessen gelei

Recept:

Was de zwarte bessen en verwijder alle steeltjes. Doe het water in een pan met dikke bodem. Was de sinaasappel goed met warm water. Rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel (alleen het oranje, het wit is bitter!) en voeg toe aan het water in de pan. Doe de zwarte bessen erbij, plus het kaneelstokje, zet het vuur aan en  breng aan de kook. Kook dit mengsel, af en toe roerend, ongeveer 15 minuten, tot de zwarte bessen zacht en kapot gekookt zijn. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.

Weeg ondertussen 250 gram suiker af en zet apart. Pers 2 sinaasappels en zet het opgevangen sap apart.

Zeef het zwarte bessenmengsel, wrijf van de achtergebleven pulp in de zeef met de achterkant van een bolle lepel zoveel mogelijk sap en puree nog door de zeef. Wat er nu is achtergebleven aan velletjes en pitjes, en het kaneelstokje, kun je weggooien. Maak de pan schoon en doe het sap/puree terug in de pan. Voeg nu sinaasappelsap en suiker toe, zet het vuur weer aan en breng aan de kook. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. En proef dan, je kunt nu bijvoorbeeld nog wat extra suiker toevoegen als je dat wilt.

Maak ondertussen de potjes en deksels goed schoon door ze na goed afgewassen te hebben te vullen met kokendheet water, laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potten gaat vullen.

Als de gelei goed is doorgekookt (ongeveer 3 tot 5 minuten) en goed op smaak is giet dan potten en deksel met kokendheet water leeg, vul ze direct met de kokendhete gelei.

Sluit de potten direct goed af met de deksels en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Als de potten zijn afgekoeld kun je ze rechtop zetten en voelen of ze vacuüm zijn.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief