Jam van rabarber en gember

voor 6 potten van 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 1 kilogram rabarber
  • 1 kilogram geleisuiker
  • 25 gram verse gemberwortel, geschild in plakjes
  • 115 gram gember op siroop (uit pot)
  • sinaasappelrasp van 2 sinaasappels (zonder het wit – dat is bitter!)

Recept:

Schil de rabarber en snijd ze in stukjes. Meng het met de suiker en zet dit een nacht in de koelkast. Doe het mengsel daarna in een pan en breng aan de kook. Voeg de verse gemberwortel toe (het is handig als je het in een doek bindt of in een zeef in de pan hangt zodat het later makkelijker te verwijderen is). Laat 30 minuten zachtjes koken.

Verwijder dan de gemberwortelplakken. Snijd de gember op siroop fijn en meng dit samen met de fijne sinaasappelrasp door de jam. Breng de jam weer aan de kook en laat nog een kwartiertje koken tot de jam dik genoeg is (controleer de dikte van de jam met het bekende theelepeltje jam op een koud schoteltje).

Doe de jam in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit af en laat ondersteboven afkoelen. Ongeveer 12 maanden houdbaar.