Gelei van tomaten en gember

Ingrediënten:

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 5 sjalotten
  • 50 gram gemberbolletjes op gembersiroop (uit pot), zeer fijn gehakt
  • sap van 2 citroenen
  • 1 deciliter gembersiroop (uit het potje met gemberbolletjes)
  • 750 gram geleisuiker

Recept:

Snijd de tomaten in stukjes en doe deze samen met de fijngehakte sjalotten en fijngesneden gember in een pan en breng dit aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken. Laat het dan iets afkoelen en doe het vervolgens door een draaizeef waardoor je alleen puree overhoudt en de velletjes achterblijven. Je kunt het ook in de keukenmachine pureren en dan zeven.

Zet deze puree weer op het vuur en voeg nu de geleisuiker, de gembersiroop en het citroensap toe. Controleer de dikte van de jam door een theelepeltje jam op een koud schoteltje te doen en te kijken hoe gebonden het is. Evntueel verdunnen met nog wat citroensap en gembersiroop, of nog wat in laten inkoken.

Doe de jam in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen. Ongeveer 12 maanden houdbaar. Erg lekker bij een stukje oude kaas.