Ketchup van tomaten

voor 12 potten/flessen van 250-300 gram

Zelf tomatenketchup is niet direct heel veel werk maar het kost wel heel veel tijd. Ik maak het zelf daarom alleen in een grote hoeveelheid, op een dag dat ik toch thuis ben. Het recept is dus ook voor een grote hoeveelheid, maar mocht je een kleinere hoeveelheid willen maken, dan kun je vrij gemakkelijk uitrekenen en van alle ingredienten de helft nemen, of een kwart.

Ingredienten:

  • 10 kilo tomaten
  • 6 grote uien
  • optioneel 2 tot 3 cayennepepers (indien je een ‘hot tomatoketchup’ wilt)
  • 350 gram suiker
  • 500 cc azijn
  • 2 koffielepels kerriepoeder
  • 1 flinke koffielepel ketoembar
  • 2 koffielepels zout
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 5 laurierblaadjes
  • 1 flinke hand verse lavasblaadjes
  • 1 flinke hand verse peterselie
  • 1 flinke hand vers selderijblad

Recept:

Neem een zeer grote pan (of 2 kleinere). Pel de uien en hak ze grof. Snijd de tomaten in kwarten. Doe uien en tomaten met de suiker en azijn in een grote pan en breng dit aan de kook. Voeg kerrie, paprikapoeder, ketoembar en zout (en voor de hot ketchup de pepers in stukjes) toe en roer het goed doot.

Laat dit een half uurtje tot 45 minuten koken tot alles zacht is. Zeef alles dan door de draaizeef (passe-vite) tot je een kruidig sap hebt. Giet dit sap terug in de pan(nen) en breng weer aan de kook. Meng selderij, peterselie, lavas, laurier en peperkorrels en doe dit in een stukje kaasdoek of gaas bij het tomatensap (of doe het zoals ik altijd doe in een diepe puntzeef die je in de pan kunt hangen).

Mocht je hier geen spullen voor hebben, dan kun je uiteraard ook die ingrediënten gewoon bij het sap doen maar dan moet je het er later weer uit zeven. Op 10 kilo tomaten moet je nu zeker een kooktijd van zo’n 3,5 uur aanhouden, voor kleinere hoeveelheden kun je een wat kortere tijd aanhouden. In ieder geval moet het sap zo ongeveer tot de helft inkoken, liever nog ietsje meer (zodat je een ingekookte saus krijgt en geen dun sap). Af en toe roeren.

Als het sap tot de helft is ingekookt, proef het dan en maak eventueel nog wat op smaak met zout of peper of wat suiker of azijn. Verwijder dan de kruiden en peperkorrels (of zeef de saus) en giet de kokendhete saus over de met soda en kokend water schoongemaakte en met kokend water nagespoelde potten of flessen. Sluit af en zet ondersteboven tot enigszins afgekoeld.

Erg lekker bij kaas, een broodje kipfilet, bij een balletje gehakt, een scheutje door zelfgemaakte jus, noem maar op.

Circa 12 maanden houdbaar (mits de potten vacuüm zijn, anders in de koelkast bewaren en binnen een maand of 2 opmaken).