Kweepeerlikeur

Details

(25 beoordelingen)

Ingrediënten voor 1 liter

  • ongeveer 500 gram schillen van kweeperen
  • 250 gram suiker
  • 1 liter alcohol van minimaal 35%
  • 1 kaneelstokje
  • 3 plakken sinaasappel met schil
  • 2 dikke plakken gember
  • 5 pimentbessen

Recept

Gebruik het vruchtvlees van de kweeperen uiteraard voor iets lekkers (jam, gelei of wat dan ook). Je gebruikt dus alleen de schillen, eigenlijk maak je likeur van ‘afval’. Zorg wel dat je de kweeperen voor het schillen even wast of poetst zodat het donslaagje van de schil verwijderd is.

Doe in een pot de schillen (en handel snel want er treedt snel verkleuring op), en leg er het kaneelstukje (en eventueel andere kruiden) tussen. Giet er de alcohol op, tot de schillen onder het vocht staan (soms moet je de schillen een beetje aanduwen met een lepel om te zorgen dat alles onder alcohol staat). Sluit de pot (bijvoorbeeld een weckfles) en zet deze koel en donker weg voor 3 maanden. Kweeperen die je in oktober oogst zullen dus likeur geven in januari. Na 3 maanden zeef je de schillen en het kaneelstokje uit de alcohol. Eventueel kun je vervolgens het sap door een doek gieten om ook de kleine onzuiverheden eruit te filtereren, maar mijn ervaring is dat je daar met het gebruik van de schillen weinig of geen last van hebt.

Schenk de likeur in flessen, voeg de suiker toe en kantel elke dag een paar keer de fles tot de suiker goed is opgelost. 1 jaar te bewaren, maar ook deze is veel te lekker om te halen, de smaak is heel vol, bijna honingachtig met iets van peer en abrikoos (eigenlijk is de smaak niet goed te beschrijven, vooral zelf proeven!).

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief