Kweeperen in siroop

Details

(3 beoordelingen)

Herkomst recept: Yvette van Boven in de Volkskrant (iets aangepast naar eigen hoeveelheden en smaak, zie onderaan de pagina)

Voor 3 potten van 400 cc

INGREDIËNTEN:

  • 3 kweeperen
  • 500 cc witte wijn
  • 250 cc water
  • 75 gram suiker
  • 100 gram honing
  • 5 pimentbessen
  • 1 steranijs
  • optioneel; 3 halve gebruikte en dus lege vanillestokjes

 

RECEPT:

Eerst even dit: ik hergebruik leeg geschraapte vanillestokjes door die in suiker te leggen, voor mijn eigen vanillesuiker. En na het proeven van de inmaak bedacht ik dat de smaak van vanille heel goed zou kunnen passen in deze siroop. Niet officieel dus maar ik vind het lekker. Ik legde in elke pot zo’n half leeg vanillestokje. Als je geen gebruikte en bewaarde vanillestokjes hebt kun je het gewoon weglaten of een vanillestokje gebruiken maar dan niet te veel; op deze hoeveelheid zou ik zelf niet meer dan een kwart vanillestokje per pot gebruiken.

Doe het water met de witte wijn in een pan en voeg suiker, honing en kruiden toe (behalve de vanille). Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Schil ondertussen de kweeperen, verwijder klokhuizen en snijd ze in stukjes. Doe de kweepeerstukjes in de ondertussen kokende siroop en zet het vuur laag. Laat de kweeperen in ongeveer 20 tot 40 minuten gaar koken. Controleer regelmatig want de tijd heeft ook veel te maken met het ras, grootte van de stukjes en rijpheid van de kweeperen. Hier waren de stukjes al na 25 minuten gaar. Controleer dus regelmatig door met een mesje in de kweepeer te prikken om te voelen of ze al zacht is. Proef tussendoor de siroop en voeg eventueel nog iets van honing, kruiden, etc. toe naar smaak.

Maak ondertussen de potten en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo heet mogelijk zijn wanneer ze gevuld worden. Giet de potten dan leeg en vul de nog warme potten direct met de kokendhete kweepeerstukjes. Steek (als je het wilt gebruiken) het stukje vanillestokje tussen de kweeperen. En doe er vervolgens zoveel siroop op tot de peerstukjes onder het vocht staan.

Sluit de potten direct af en zet ze ondersteboven tot afgekoeld. Zet de potjes, na afkoeling, weer rechtop en controleer of ze vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet meer indrukken). Potten die vacuüm zijn kun je minimaal een jaar bewaren, en ook nog wel wat langer.

Een eventuele pot die niet vacuüm is kun je nog een aantal weken in de koelkast bewaren maar zul je dus als eerste (binnen een paar weken) moeten opmaken. Als je zorgt dat de peertjes en siroop kokendheet de warme potten in gaan weet ik zeker dat 99 van de 100 potten vacuüm zullen zijn. Het blijft echter wel iets waar je toch altijd even op moet letten voor je de potten naar hun bewaarplaats brengt. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat je een deksel gebruikt dat iets is beschadigd en daardoor net niet goed afsluit.

 

Erg lekker!! Ik heb het recept teruggerekend en aangepast naar de hoeveelheid kweeperen die ik had. En ik kan er niks aan doen maar ik hou niet van kruidnagels. In het originele recept worden kruidnagels gebruikt, ik heb dat vervangen door pimentbessen, want die vind ik wel lekker. Na het inmaken had ik nog aardig wat siroop over (niet erg, is een erg lekkere limonadesiroop 🙂 ). Maar daarom heb ik de hoeveelheid water in het recept verlaagd.

Deze kweeperen in siroop zijn heerlijk bij allerlei soorten zoet, van yoghurt tot ijs en van cake tot vla. Kijk ook even bij het recept van zoetzuur van kweeperen (zelfde herkomst, zelfde dag gemaakt, foto hieronder. Die vind ik ook heel erg lekker, misschien zelfs nog lekkerder (maar ik hou sowieso meer van zuur en hartig dan van zoet).  

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief