Luxe peren-/appelcompote

Details

Herkomst recept: Taste of Home (maar dan aangepast want geen pectine gebruikt, veel minder suiker, en meer/andere kruiden)

Voor ongeveer 14 tot 16 potjes van 300 gram

INGREDIËNTEN:

 • het sap van 3 sinaasappels
 • de fijne rasp van 1 sinaasappel
 • het sap van 3 citroenen
 • de fijne rasp van 1 citroen
 • 3 kilo appels
 • 3 kilo peren
 • 500 gram rietsuiker
 • 125 gram honing
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 eetlepel verse gember
 • 2 steranijs
 • 200 gram hazelnoten (of walnoten of pecannoten)

 

RECEPT:

Boen een sinaasappel en een citroen goed schoon met warm water en rasp er met een fijne rasp de schil af (alleen het geel/oranje, het wit eronder is bitter). Schil de gember en rasp ook die fijn. Doe deze rasp van citroen/gember/sinaasappel in een grote pan. Pers sinaasappels en citroenen uit en voeg het sap toe aan de rasp in de pan. Schil de peren en appels, verwijder klokhuizen en snijd ze grofweg in stukjes. Doe dit bij het sap/rasp in de pan. Voeg rietsuiker en honing toe en zet de pan op het vuur. Voeg 1 theelepel kaneel en 2 steranijsjes toe en breng aan de kook.

Kook tot het geheel gaar is (ongeveer 30 minuten, afhankelijk van het soort appel en peer dat je gebruikte en de grootte van de stukjes). Ik gebruikte moesappels en net niet rijpe handperen, maar je kunt zeker ook andere appels en stoofperen gebruiken hoor. Prik af en toe in een stukje peer en appel om te zien of ze al gaar zijn.

Maak ondertussen de noten; hak ze grof en rooster ze in een droge koekenpan tot ze goudbruin en knapperig zijn. Zet apart.

Als ondertussen de appels/peren gaart zijn verwijder je de steranijsjes. Vervolgens kun je bedenken hoe grof je de compote wilt. Zelf houden we van een moesachtige substantie maar wel nog met stukjes fruit erin. Dat bereiken we doordat we moesappels hebben gebruikt, met een aardappelpureestamper hebben we vervolgens de stukjes peer in de moes wat gekneusd tot kleinere stukjes. Wil je dat niet, laat dan de stukjes heel. Wil je je juist meer een echte moes, gebruik dan de staafmixer tot de moes helemaal fijn is.

Proef de compote/moes uiteraard nog even en voeg desgewenst nog wat suiker, honing of juist citroensap, etc. toe.

Maak ondertussen de potten en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda. Spoel na met kokend water maar doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo heet/warm mogelijk zijn.

Voeg tot slot de noten toe aan de nog pruttelende appel/perencompote en vul vervolgens de warme potjes met de kokendhete compote, tot 1 centimeter onder de rand, sluit ze direct af en zet ze ondersteboven tot afgekoeld.

Draai de potjes, nadat alles helemaal is afgekoeld, weer om en controleer of de potjes vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet meer indrukken).

Potjes die vacuüm zijn kun je zeker een jaar bewaren. Een pot die om welke reden dan ook niet vacuüm is bewaar je (maximaal een paar weken) in de koelkast en maak je als eerste op. Potten die open zijn bewaar je ook in de koelkast en maak je binnen een week of 2 (gebruik een schoon lepeltje om schimmelvorming te voorkomen). Om die reden maak ik wat kleinere potten waarvan ik weet dat ze gelijk op gaan, of hooguit nog wat over blijft voor bijvoorbeeld de dag erop.

Erg lekker!! Wij vinden een appelcompote (zoals die met citroen en vanille, of met gember en sinaasappel) ook erg lekker. Maar half appel/half peer is ook erg lekker! En met de kruiden die ik gebruikte en de noten krijgt het bijna iets amandelspijsachtigs. Ik gebruikte trouwens pecannoten (omdat ik die toevallig in huis had), maar hazelnoten of walnoten geven wellicht nog een iets meer specifieke smaak – de volgende keer ga ik voor hazelnoten. En het ziet er misschien niet altijd even appetijtelijk uit (dat heb je nu eenmaal met gare appels en peren) maar het is het wel!

Hier gebruiken we het in kwark of yoghurt. Maar het is ook lekker om een schepje bij een kaasplankje te doen. Of op een plakje briochebrood. Of een schepje door de rode kool. Of gewoon bij een patatje, ook lekker 🙂 .   

De appel-/perencompote staat in het midden op de foto (links stoofpeertjes in bokbier en vanille, rechts stoofpeertjes in rosé en anijs

 

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!