Luxe peren-/appelcompote

Ingredienten

 • het sap van 3 sinaasappels
 • de fijne rasp van 1 (bio) sinaasappel
 • het sap van 3 citroenen
 • de fijne rasp van 1 (bio) citroen
 • 3 kilo appels (schoon gewogen dus zonder schil en klokhuis)
 • 3 kilo peren (schoon gewogen dus zonder schil en klokhuis)
 • 500 gram rietsuiker
 • 125 gram honing
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 eetlepel verse gember
 • 2 steranijs
 • 200 gram walnoten

Details

(7 beoordelingen)

Bron: Taste of Home
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 120 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Allereerst: ik heb het recept van de website Taste of Home gebruikt maar wel de hoeveelheden aangepast; minder suiker, geen pectine toegevoegd, en andere kruiden gebruikt.

Voor ongeveer 15 potjes van 350 gram.

Erg lekker!! Wij vinden een appelcompote (zoals die met citroen en vanille, of met gember en sinaasappel) ook erg lekker. Maar half appel/half peer is ook erg lekker! En met de kruiden die ik gebruikte en de noten krijgt het bijna iets amandelspijsachtigs. Ik gebruikte trouwens pecannoten in plaats van walnoten (omdat ik die toevallig in huis had), maar je kunt natuurlijk ook voor andere noten kiezen voor een net iets andere smaak.

En zo bedacht ik dat er nog meer mee te variëren valt. Ik heb dit recept in 2020 weer gemaakt. Dit keer heel anders, ik heb de honing weggelaten, 1 sinaasappel minder gebruikt en juist 1 citroen meer. En ik heb de kaneel vervangen door 3 theelepels natuurlijk vanille-extract. En tot slot in plaats van walnoten dezelfde hoeveelheid amandelschaafsel geroosterd en toegevoegd. En deze compote is minder zoet, frisser door meer zuren maar ook heel lekker! En zo kun je dus zelf wellicht ook nog variaties bedenken!

Hier gebruiken we het in kwark of yoghurt. Maar het is ook lekker op een plakje briochebrood. Of een schepje door de rode kool. Of gewoon bij een patatje, ook lekker .   

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Boen een sinaasappel en een citroen goed schoon met warm water en rasp er met een fijne rasp de schil af (alleen het geel/oranje, het wit eronder is bitter). Schil de gember en rasp ook die fijn. Doe deze rasp van citroen/gember/sinaasappel in een grote pan. Pers sinaasappels en citroenen uit en voeg het sap toe aan de rasp in de pan. Schil de peren en appels, verwijder klokhuizen en snijd ze grofweg in stukjes, leg ze na het schillen in een schaal met water en wat citroensap (zodat ze niet verkleuren). Zet apart. Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat afkoelen, hak ze grof en zet apart.

Stap 2: Koken

Zet de pan op het vuur en breng het sap met rasp aan de kook. Voeg rietsuiker en honing toe en kook/roer tot beide zijn opgelost. Giet de appel en perenstukjes af en voeg toe aan de pan met siroop. Voeg 1 theelepel kaneel en 2 steranijsjes toe en breng weer aan de kook. Kook de appels en peren op zacht vuur gaar (met het deksel op de pan, roer regelmatig). Dit duurt ongeveer 30 minuten maar is mede afhankelijk van het soort appel en peer dat je gebruikt, de grootte van de stukjes en de rijpheid. Ik gebruikte moesappels en net niet rijpe handperen, maar je kunt zeker ook andere appels en stoofperen gebruiken hoor (als je stoofperen gebruikt kun je die beter een half uurtje koken en dan pas de appels toevoegen en dan nog een half uurtje koken, zodat ze tegelijkertijd gaar zijn). Prik af en toe met een puntig mesje in een stukje peer en appel om te zien of ze al gaar zijn.

Stap 3: Moes of compote

Als de appels/peren gaar zijn verwijder je de 2 steranijssterren. Vervolgens kun je bedenken hoe grof je de compote wilt. Zelf houden we van een moesachtige substantie maar wel nog met stukjes fruit erin. Dat bereiken we door met een aardappelpureestamper links en rechts in de pan met gare appels en peren te stampen tot het het deels moes en deels stukjes zijn. Als je een gladde moes wilt kun je een staafmixer gebruiken. Wil je juist alleen maar grove stukjes, laat dan de stukjes heel, roer alleen voorzichtig en kook niet te lang. Proef de compote/moes uiteraard nog even en voeg desgewenst nog wat suiker, honing of juist citroensap toe. Roer regelmatig want de moes kan makkelijk aanzetten en zet de pan op laag vuur zodat het heel zachtjes pruttelt tot je de potten kunt vullen.

Stap 4: Inmaken

Maak ondertussen de potten en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda. Spoel na met kokend water maar doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo heet/warm mogelijk zijn (laat het kokendhete water in de potten en deksels staan tot je de potten gaat vullen). Voeg tot slot de noten toe aan de nog pruttelende appel/perencompote, giet het kokendhete water uit potten en deksels en vul je direct met de kokendhete compote, tot 1 centimeter onder de rand, sluit ze direct af en zet ze ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Draai de potjes na het afkoelen weer om en controleer of de potjes vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet meer indrukken).

Potjes die vacuüm zijn kun je zeker een jaar bewaren. Een pot die om welke reden dan ook niet vacuüm is bewaar je (maximaal een paar weken) in de koelkast en maak je als eerste op. Potten die open zijn bewaar je ook in de koelkast en maak je binnen ongeveer een week op (uiteraard gebruik je altijd een schoon lepeltje). Omdat de moes niet genoeg suiker bevat om na openen nog heel lang te bewaren gebruik ik formaat potten waarvan ik weet dat ze gelijk op gaan, of er hooguit nog wat over blijft voor bijvoorbeeld de dag erop.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief