Marmelade van rabarber en sinaasappel

Details

(3 beoordelingen)

 

Herkomst recept: naar aanleiding van recepten die ik op Amerikaanse websites zag heb ik dit recept zelf samengesteld.

Voor 3 potjes van 300 gram

INGREDIËNTEN:

  • 500 gram rabarber (schoon gewogen)
  • 2 grote sinaasappels
  • 1 citroen
  • 1 vanillepeul
  • 600 cc water
  • 400 gram suiker

 

RECEPT:

Was de rabarber en snijd de stelen in stukjes van 1 tot 2 centimeter. Doe de rabarberstukjes in een pan en doe er 600 cc water en 400 gram suiker bij. Splijt het vanillepeultje, schraap de zaden eruit en voeg dat toe aan het rabarbermengsel, en leg ook de 2 lege vanillepeultjes-helften erbij.

Boen de sinaasappels en de citroen heel goed schoon met warm water en zeep en spoel goed na. Schaaf met een dunschiller de schil van de beide sinaasappels en de citroen. Hak dit heel fijn en voeg vervolgens toe aan het rabarbermengsel.

 

Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan het rabarbermengsel. Bewaar de citroenzaden in een bakje. Snijd van de 2 sinaasappels zonder schil het wit zoveel mogelijk weg. En snijd vervolgens het vruchtvlees in blokjes en voeg dat ook weer toe aan het rabarbermengsel (samen met het sap dat vrijkomt als je de sinaasappels snijdt). Bewaar de sinaasappelzaden.

 

Doe de zaden van citroen en sinaasappels in een stukje kaasdoek (of schone zakdoek) en bind dit dicht, doe dit zakje met zaden (dat zorgt voor extra geleren) ook bij het rabarbermengsel.

Zet de pan op het vuur en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur dan zacht en laat 1 uur zachtjes koken (het heeft die tijd nodig om in te koken, te geleren en om te zorgen dat de schilletjes zacht worden).

Maak ondertussen de potten schoon met soda en kokend water, spoel ze na met kokend water en laat kokendheet water in de potten en deksels staan tot de marmelade klaar is (hoe heter de pot, des te minder kans is er op bacteriën).

Doe na een uur de geleertest: schep een theelepeltje marmelade op een schoteltje en zet 5 minuten in de vriezer. Haal het schoteltje dan uit de vriezer en kijk en proef of je de marmelade dik genoeg, zacht genoeg en lekker vindt. Eventueel kun je nu nog bijvoorbeeld wat extra citroensap toevoegen. Als de marmelade goed is verwijder je het zakje met de zaden en de 2 helften van de vanillepeul. Giet het kokendhete water uit de potten en deksels en vul de potten met de marmelade, sluit direct goed af en zet ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Zet ze dan terug rechtop en controleer of ze vacuüm zijn (het deksel kun je dan niet meer indrukken).

 

Tjonge, wat is dit lekker zeg! Ruud lust graag marmelade, ik vind het te bitter en te zoet. Maar doordat er nu weinig wit van de vruchten wordt gebruikt (het wit is het bitterst) en door de toevoeging van de rabarber wordt het heel zacht en smeuïg, fris, zuur, slechts licht bitter, geurig door sinaasappelschil en vanille, en ook gewoon lekker zoet 🙂 .

Heel erg lekker, ‘s ochtends op een cracker, maar ook op een plakje briochebrood of cake, in desserts, als vulling tussen koekjes, etc.. Gokje: misschien ook lekker bij een plankje met verschillende soorten worst/vleeswaren en kaas. Ik ga dit in ieder geval zeker vaker maken! Minimaal 1 jaar houdbaar, na opening beperkt houdbaar in de koelkast (en gebruik dan uiteraard telkens een schoon lepeltje).

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief