Muntsiroop

Ingredienten

  • 50 gram verse muntblaadjes
  • het sap van 1 citroen
  • 600 cc water
  • 375 gram suiker
  • 1/4e theelepel zout

Details

(9 beoordelingen)

Bron: Pam Corbin
Voorbereiding: 150 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 180 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Voor 1 liter muntsiroop.

Helaas is de kleur (door het koken denk ik) niet mooi groen gebleven maar meer olijfgroen met iets bruin geworden. Maar dit is een echt heerlijke siroop. Ik gebruikte Zwitserse munt, die is minder kruidig maar met een juist extra frisse en sterke muntsmaak. En zo zal elke muntsoort een eigen smaak in de siroop meegeven.

Ik heb het recept op 2 punten aangepast: origineel wordt er 250 gram suiker gebruikt en 1 volle theelepel zout, dat heb ik geprobeerd maar vond ik niet zoet genoeg en te zout. Ik heb het recept daarom aangepast naar 375 gram suiker (ook beter voor de bewaarbaarheid) en slechts 1/4e theelepel zout. Deze siroop smaakt heerlijk in een glas ijskoud water maar ook een scheutje in thee, wat over een cake gedruppeld, over een fruitsalade, ik doe zelf graag een scheutje over mijn kwark-en-blauwe-bessen-ontbijt, maar denk ook aan ijs of vla, in tonic of spa rood, etc..

I

Instructies

Stap 1: Mengen

Weeg alle ingrediënten af en maak een pot met deksel (voorraadpot of weckpot) schoon. Controleer de munt op beestjes, plekjes en vuil, was de bladeren liever niet (maar als het niet anders kan was je ze voorzichtig en dep je de bladeren goed droog met een schone theedoek). Meng de suiker, het zout en het citroensap in de pot en voeg de muntbladeren toe. Stamp met een houten stok of lepel op de muntbladeren in het suikermengsel. Doe dat een paar keer, roer dan goed en laat een kwartiertje staan. Herhaal dit een paar keer. Het zuur van het citroensap maakt de bladeren zacht en het zout zorgt ervoor dat sap en etherische olie uit de muntbladeren wordt losgelaten. Zie de foto's hoe het begint en hoe het er na een uur of twee af en toe stampen/roeren/laten staan uitziet.

Stap 2: 'Trekken'

Sluit de pot nu af, zet koel en laat 8 tot 10 uur staan/trekken. Na 8 tot 10 uur: Kook 600 cc water en giet dat over het suiker/muntmengsel. Laat afkoelen, sluit de pot weer en laat nogmaals 12 uur staan.

Stap 3: Koken en inmaken

Na 12 uur: giet het mengsel eerst door een zeef (druk het laatste beetje sap uit de muntbladeren) en daarna door een neteldoek (of schone theedoek of koffiefilterzakje) zodat je een heldere siroop over hebt. Giet de siroop in een pan en breng aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken. Maak ondertussen potjes en/of flesjes schoon met soda en kokend water. Giet de hete siroop in de potjes en flesjes, sluit goed af.

Stap 4: Bewaren

Ik heb deze siroop in 2020 voor het eerst gemaakt. Het recept geeft aan dat de siroop 4 maanden houdbaar is. Doordat ik wat meer suiker heb gebruikt denk ik dat het langer houdbaar is dan dat (zeker als de potjes vacuüm zijn). Maar hoe lang het lekker blijft durf ik niet te zeggen, het kan zijn dat de muntsmaak na verloop van tijd minder lekker of minder sterk wordt. Ik laat in de loop van 2020 hier weten hoe het bewaren gaat en wat het voor de smaak betekent.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief