Rabarbercello

Ingredienten

  • 500 gram rabarber
  • 200 gram suiker
  • 1 sinaasappel
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 1 fles (0,7 liter) wodka of jenever (alcoholpercentage 40%)

Details

(7 beoordelingen)

Bron: Tijdschrift Landleven
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik kan hier nu nog even niets over zeggen want dit is de eerste keer dat ik dit te recept maak. Ik moet nu zelf dus enkele maanden wachten voor ik het kan proeven :-). Vooralsnog is het alleen al heel leuk om te maken, dat kan ik wel zeggen.

Er zijn verschillende variaties op dit recept, ik maakte deze met een sinaasappel en vanille, maar het kan ook gemaakt worden met bijvoorbeeld 2 kaneelstokjes, of met plakjes gember, ze hebben allemaal een net iets andere smaak. Ik had trouwens geen vanillestokje in huis; ik bewaar gebruikte vanillestokjes in een busje suiker (voor zelfgemaakte vanillesuiker) en ik heb daarom een dubbel hoeveelheid (dus 2) van die lege opengesneden peultjes aan de pot met rabarber en alcohol toegevoegd. Je kunt in plaats daarvan natuurlijk ook wat (natuurlijke en kwalitatief goede) vanille-essence gebruiken. Ik hoop hier komende zomer iets over de smaak te melden, wordt vervolgd……

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak een grote weckpot of fles goed schoon. Maak de rabarber schoon en snijd in plakjes. Doe de rabarberplakjes in de pot/fles. Voeg de suiker toe. Boen de sinaasappel goed schoon, verwijder 'kop en kont' en snijd het middelste gedeelte in plakjes en voeg die toe aan de rabarber. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en voeg toe. Giet tot slot de alcoholhoudende drank over het rabarbermengsel zodat die precies onder het vocht staat.

Stap 2: 'Trekken'

Hussel de pot de eerste dagen af en toe tot de suiker volledig is opgelost. Zet de pot vervolgens op een luchtige niet te warme plaats in een kast (zonlicht zorgt voor een fletse kleur). En wacht dan ongeveer 8 tot 12 weken. Proef dan en bepaal of het goed is of nog een paar weken moet blijven staan.

Stap 3: Filteren en bottelen

Als het lekker is: giet de inhoud van de pot door een zeef en vang het vocht op. De rabarber zelf gebruik je verder niet in dit recept maar kun je bijvoorbeeld nog toevoegen aan vla, yoghurt, etc. Giet het vocht nogmaals door een zeef maar leg dit keer een stukje kaasdoek, mousseline, een schone theedoek of een koffiefilter in de zeef. Filter het vocht zonder druk uit te oefenen, dat geeft het meest heldere resultaat (als je het doek of filter helpt door erin te knijpen wordt de likeur troebel). Giet de likeur in een schone fles. Serveer gekoeld.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief