Rabarberjam met vlierbloesem

Ingredienten

  • 1 kilo rabarber (schoon gewogen)
  • 10 vlierbloesemschermen
  • 800 gram kristalsuiker
  • het sap van 1 citroen

Details

(4 beoordelingen)

Bron: Het boek Larousse confituren (ISBN: 978-90-7319-155-6)
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Voor 4 potjes van 375 cc

In dit recept is de bereidingswijze belangrijk. Er wordt een suikerthermometer gebruikt. Mocht je die niet hebben, dan kun je het recept nog steeds maken hoor, maar ik geef voor alle duidelijkheid ook het aantal graden op de suikerthermometer aan. Kijk voor meer informatie over de verschillende stadia van suikerstroop op deze pagina: Delicious

Ik vind dit zelf een erg lekkere jam. En ja, het is erg zoet, maar dat maakt ook een soort luxe en geconcentreerde jam. Liever 1 schepje van deze jam dan 10 schepjes van een dunne half zoete jam maar dat is mijn mening. Uiteraard kun je ook minder suiker gebruiken maar dan zal de jam wat dunner en vloeibaarder worden (ook lekker, bijvoorbeeld in yoghurt :-)). Of je kunt geleisuiker gebruiken (of geleisuiker voor halvajam).

In de meeste recepten waarin ik vlierbloesems gebruik worden de vlierbloesems in schermen gebruikt en later weer uit de vloeistof gehaald, in dit geval blijven de bloempjes in de jam en dat geeft een extra bloemige en bijna honingachtige geur en smaak. Erg lekker!!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak de rabarber schoon (niet schillen) en snijd ze in dunne plakjes. Kijk de vlierbloesems na op beestjes en gebruik alleen de bloempjes en niet de stelen: ik heb dat gedaan door met een klein schaartje stukjes van de bloemschermen af te knippen.

Stap 2: Koken

Doe de suiker met 2,5 deciliter water in een pan en breng dit aan de kook. Roer regelmatig en kook dit mengsel op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten tot een dikke siroop. Op een suikerthermometer moet 110 graden worden aangegeven.

Stap 3: Toevoegen

Voeg dan de rabarberplakjes, vlierbloesembloempjes en citroensap toe. Breng het geheel weer aan de kook. Roer regelmatig en kook op middelhoog tot hoog vuur nogmaals zo'n 20 minuten, tot de rabarber smeuïg en glanzend is.

Stap 4: Inmaken

Maak ondertussen de potten schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend heet water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot je de potjes gaat vullen. Als de rabarberjam goed is geeft de suikerthermometer 105 graden aan. Als je geen suikerthermometer hebt kun je het controleren door een schepje jam op een ijskoud schoteltje te doen en dat een minuutje in de vriezer te zetten; controleer of de jam dik genoeg is. Giet het hete water uit de potten en deksels, vul de potten met de jam, sluit af en laat ondersteboven afkoelen. Eventuele potjes die niet vacuüm zijn moeten in de koelkast worden bewaard en binnen enkele weken worden opgemaakt. Potten die vacuüm zijn kunnen zeker 1 jaar worden bewaard.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief