Rabarbermoes met aardbeien

Details

(1 beoordelingen)

Ingrediënten:

  • 2,5 kilo rabarber, schoon gewogen, in stukjes gesneden
  • 1,5 kilo aardbeien, schoon gewogen, gehalveerd
  • sap van 2 sinaasappels
  • fijne rasp van een stukje verse gember van 7 x 2 centimeter
  • 2 vanillestokjes.

Recept:

Bedenk dat de houdbaarheid van deze inmaak slechts afhangt van de hygiëne en manier van sluiten van de potten! Deze in pot ingemaakte rabarber-aardbeienmoes is prima houdbaar, zeker een jaar. En lekker 🙂

Was de rabarber, verwijder eventuele taaie lange draden en snijd in stukjes. Was de aardbeien en snijd ze doormidden. Pers de sinaasappels en doe het sap in een grot pan. Schil de gember en rasp deze op een fijne rasp, voeg de rasp toe aan het sinaasappelsap in de pan. Snijd de 2 vanillestokjes open, voeg het merg toe aan het sinaasappelsap en doe de lege stokjes er ook bij. Mocht je geen vanillestokjes hebben dan is 2 theelepels vanille-essence of anders een stuk of 4 zakjes vanillesuiker natuurlijk ook goed.

Inmaken Rabarbermoes in pan

Breng dit mengsel aan de kook. Als het mengsel kookt roer je het even goed door, en voeg dn de rabarberstukjes en aardbeienstukjes door. Meng het goed, breng aan de kook en laat een kwartiertje acht koken, tot alles gaar en zacht is.

Proef dan even van de moes, en bedenk hoeveel suiker je toe zou willen voegen. Ik heb zelf in deze inmaak 500 gram geleisuiker toegevoegd en 300 gram kristalsuiker. Maar dat hangt heel erg af van de zuurheid van je rabarber, de zoetheid van de aardbeien en natuurlijk je eigen smaak en wens.

Voeg de geleisuiker en suiker toe en kook dit onder voortdurend roeren nog 5 minuten door, tot de suiker is opgelost en goed is vermengd.

Je kunt dan nog even een klein beetje moes op een ijskoud schoteltje doen en 2 minuutjes in de vriezer zetten, zo kun je zien of je moes dik genoeg is. Is je moes te dun, laat je het nog even wat verder inkoken, is je moes te dik (maar die kans is heel klein), voeg dan wat water of sinaasappelsap of zo toe.

Maak de potjes en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog warm zijn. Vul de warme potjes met de kokendhete rabarber-aardbeienmoes, sluit ze direct af en zet ze ondersteboven tot alles is afgekoeld. Draai de potjes, nadat alles helemaal is afgekoeld, weer om en controleer of de potjes vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet meer indrukken).

Potten die vacuüm zijn kun je een jaar bewaren. Potten die niet vacuüm zijn zijn dus niet lang houdbaar; je kunt ze nog een aantal weken in de koelkast bewaren. Potten die open zijn zul je ook in de koelkast moeten bewaren en binnen een week of 4 op moeten maken (en gebruik natuurlijk een schone lepel gebruiken – bedenk dat er geen conserveringsmiddelen in je eigen inmaak zit).

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief