Relish van paprika

voor 4 potten van 400 gram

Ingrediënten:

  • 700 gram rijpe paprika’s, het liefst in gemengde kleuren, in repen gesneden
  • 2 rode pepers, in ringetjes gesneden
  • 500 gram uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 3 eetlepels olie
  • 3 deciliter droge witte wijn
  • 2 deciliter kruidenazijn
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1/2 eetlepel gemberpoeder
  • 2 theelepels koenjitpoeder
  • 100 gram suiker

Recept:

Persoonlijk gebruik ik liever alle kleuren behalve de groene paprika’s, omdat die wat bitter zijn en het zoete van de andere kleuren een beetje verdringt. Maar dat moet vooral iedereen zelf weten.

Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de uien en knoflook glazig maar niet bruin. Voeg dan de paprikarepen toe en bak dit 2 minuten zachtjes. Meng witte wijn met azijn en voeg dit toe, breng aan de kook. Voeg vervolgens het zout, koenjit, gember, kerrie en suiker toe. Laat dit zo lang koken tot de gewenste dikte (maar niet te lang en proef even of de paprika nog een beetje “bite” heeft).

Schep de relish in met soda en kokend water gesteriliseerde potten. Laat ze ondersteboven afkoelen. Ongeveer 1 jaar houdbaar.