Sambal badjak

voor 2 potten van 200 gram

Ingrediënten:

  • 7 flinke sjalotten
  • 5 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olie
  • stukje trassi van 1 x 1 centimeter
  • 200 gram rijpe pepers (afhankelijk van soort en wel/geen zaadlijsten wordt de sambal milder of heter)
  • 1,5 schijf goela djawa
  • sap van een halve citroen
  • 5 eetlepels ketjap manis

Recept:

Pel sjalotten en knoflook en hak ze fijn in keukenmachine of vijzel. Verhit de olie en bak het uienmengsel hierin heel zachtjes (niet bruin), samen met de verkruimelde trassi. Hak de pepers fijn en voeg dit toe aan het uienmengsel en bak ze ongeveer 5 minuten mee. Voeg vervolgens de in stukjes gebroken goela djawa toe en het citroensap. Schenk er de ketjap manis bij en laat dit mengsel nog 5 minuten pruttelen.

Doe de hete sambal in met soda en kokend water schoongemaakte potten, sluit ze af en zet tot enigszins afgekoeld ondersteboven. De sambal is ongeveer 6 maanden houdbaar.