Sambal manis

voor 3 potjes van 150 gram

Ingrediënten:

  • 7 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 4 schijfjes van 1 centimeter verse gember (of 2 theelepels gedroogd poeder)
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 schijf goela djawa
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 5 eetlepels olie
  • 10 rode lomboks (of eventueel andere soorten pepers naar smaak)

Recept:

Pel de sjalotten en knoflook en maal ze fijn (in keukenmachine of vijzel), samen met de gember. Verkruimel de goela djawa (daar heb je soms wel een mes of keukenmachine bij nodig, afhankelijk van het merk) en meng het met de ketjap, laat het er zoveel mogelijk in oplossen. Voeg hieraan het citroensap toe.

Maal de schoongemaakte lomboks fijn in keukenmachine of vijzel (verwijder zaden en zaadlijsten als je de sambal niet te heet wilt maken), Verhit 3 eetlepels olie in een pan en bak het uienmengsel zachtjes voor 5 minuten (niet bruin bakken!). Voeg de fijngemalen lomboks toe en fruit dit nog een paar minuten zachtjes mee. Voeg tot slot de overige 2 eetlepels olie toe, samen met het ketjap-goela djawa-citroensap-mengsel en laat dit nog 5 minuten pruttelen.

Doe de hete sambal in een met soda en kokend water schoongemaakte pot, sluit af en zet de pot tot enigszins afgekoeld ondersteboven. De sambal is ongeveer 8 maanden houdbaar.