Tomatenazijn

Ingredienten

  • 0,5 liter azijn (witte wijnazijn of een andere lekkere witte azijn)
  • 1 kilo cherrytomaten (of andere smaakvolle rijpe tomaten)
  • 1 kleine ui
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 teentjes knoflook (gepeld en geplet)
  • 10 zwarte peperbolletjes
  • 1 takje rozemarijn

Details

(4 beoordelingen)

Bron: Chefkoch
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Duits

Dit is een leuk en lekker recept om een azijn met tomatensmaak te maken. Lekker in dressings, zeker als je in die salade ook nog verse tomaten gebruikt. Ik kwam op het idee toen ik dragonazijn maakte. En frambozenazijn. En ik zag ergens een recept voor zoetzure perenazijn (nog niet gemaakt maar dat ben ik zeker wel van plan). En zo bedacht ik dat het ook met tomaten zou moeten kunnen :-). Lang leve google want, omdat veel azijnrecepten Duits zijn, zocht ik op ‘tomatenessig rezept’ en dan vind je veel recepten die grotendeels overeenkomen.

Leuk en makkelijk en lekker!! Op de foto’s zie je dat mijn tomatenazijn zachtgeel van kleur is, dat komt ik alleen gele en oranje cherrytomaten gebruikte. Ongetwijfeld ook mooi met rode tomaten :-).

Instructies

Stap 1: Start

Was de tomaten, dep ze droog, halveer ze of snijd in stukjes en doe ze in een schone, grote weckpot (of iets anders wat je goed af kunt sluiten). Pel en snipper de ui. Doe de azijn met de gesnipperde ui, het zout, de suiker, de gepelde en geplette teentjes knoflook, het takje rozemarijn en de peperkorrels in een pan. Breng alles aan de kook en giet de nog hete vloeistof over de tomaten in de pot. Laat afkoelen en sluit de pot vervolgens. Laat 2 tot 3 weken op een donkere, koele plaats staan. Schud de pot af en toe zodat alle smaken goed in kunnen trekken.

Stap 2: Na 2 tot 3 weken

Giet het tomaten-azijnmengsel door een fijnmazige zeef die op een kom staat. Vang de azijn op. Filter de tomatenazijn daarna desgewenst nog (voor een meer heldere azijn). Giet de azijn vervolgens in een goed schoongemaakte azijnfles en sluit af. Deze azijn is net zo lang houdbaar als de azijn die je voor dit recept gebruikt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief