Verse sambal van Tante

Details

Tante was een Surinaamse vrouw die op ons tuinbouwcomplex een tuin huurde. Ze was erg aardig, ruim 70 jaar oud maar dronk elke dag een pilsje, kletste met iedereen en hield vooral van koken. Soms maakte ze soesjes voor ons (met bakkeljauw), of Barra’s met sambal van aardappelen en wortel en ui (een soort zeer hete hutspot 🙂 ). En ze maakte verse sambal van Surinaamse Madamme Jeannettes. Later verkocht ze die ook aan mensen die er interesse in hadden, en ik kan je vertellen dat je altijd moest reserveren, zoveel interesse was er. Helaas is Tante al jaren geleden overleden. Maar Tante’s sambal blijft!

Voor alle duidelijkheid; dit is geen bewaarsambal; het is verse rauwe sambal, niet verhit. Je kunt haar wel zeker tot 2 maanden in de koelkast bewaren (omdat je wel ruim azijn, zout en wat suiker gebruikt – de bekendste conserveringsmiddelen). Maar maak er dus vooral kleine porties van, doe dat in kleine glazen potjes die je eerst met soda en kokendheet water hebt schoongemaakt. En zorg dat je alle groenten, snijplank, etc. goed wast zodat er geen bacteriën in het potje terecht komen (overbodig om te zeggen dat wanneer je de sambal wilt gebruiken dat je die telkens met een schoon lepeltje, even omgespoeld met heet water uit het potje schept).

IINGREDIËNTEN:

  • 2 eetlepels arachideolie (of zonnebloemolie)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 tot 4 eetlepels azijn
  • 3 Madamme Jeannette pepers (of vergelijkbaar)
  • 1 ruime koffielepel zout
  • 1 theelepel Djinten (Komijnpoeder)

RECEPT:

Pel en was uien en knoflook en was de pepers en hak ze samen fijn in een keukenmachine, tot een dikke pasta. Voeg dan de overige ingrediënten toe en meng het goed. En dat is alles, doe het in kleine potjes en sluit ze goed. Zet direct in de koelkast en eet dus binnen 2 maanden op.

Mocht je bang zijn voor het gevaar van botulisme (wat niet echt nodig is omdat je door de azijn de zuurgraad in de sambal flink verhoogt), dan kun je eventueel overwegen om de knoflook uit de sambal weg te laten.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief