Zoetzure frambozenazijn

Details

(4 beoordelingen)

Herkomst recept: River Cottage Handbook Preserves

INGREDIËNTEN:

  • 500 gram frambozen
  • 3 deciliter azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn of ciderazijn)
  • ongeveer 225 gram suiker (zie recept)

 

RECEPT:

De frambozen moeten worden geplukt op een droge dag, frambozen die nat zijn van de regen schijnen een troebele azijn te geven die minder goed bewaarbaar is.

Doe de frambozen in een kom en kneus ze met een lepel. Voeg de azijn toe, roer goed en giet het mengsel in een bokaal. Sluit de bokaal af (met een deksel of huishoudfolie). Zet de frambozenpulp in azijn 5 dagen op een niet te warme of te koude plaats. Roer elke dag een paar keer.

Giet de frambozenpuree daarna door een zeef en vervolgens in een geleizak (of een zeef waar je een schone oude theedoek in heb gelegd, of anders een koffiefilter). Laat in enkele uren volledig uitlekken, tot de  ongerechtigheden achterblijven en je een helder diep paars sap overhoudt. Meet het sap af en doe het in een pan. Voeg voor elke 300 cc frambozen-azijn-sap 225 gram suiker toe. Roer de suiker door het frambozen-azijnmengsel en breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook zachtjes 8 tot 10 minuten op laag vuur, verwijder eventueel schuim dat zich ontwikkelt.

Giet het kokende frambozenmengsel dan in met soda en kokend water gesteriliseerde en met kokend water nagespoelde potjes (of flesjes). Sluit af en laat afkoelen. 12 maanden houdbaar, na opening in de koelkast bewaren en binnen enkele weken opmaken.

 

Heerlijk!! Zoet en zuur en fruitig tegelijkertijd. In het boek staat dat je dezelfde azijn ook met aardbeien kunt maken, of met bramen of zwarte bessen. En als receptsuggesties wordt geschreven dat dit heel lekker is over geitenkaas. Of gemengd met olijfolie over een salade, en in andere dressings. Of een schepje in een jus of saus (zeker bij wild en gevogelte). Het moet zelfs lekker over flensjes of ijs zijn. En in de zomer schijnt een scheutje van deze zoetzure azijn in water of tonic met wat ijsblokjes heel lekker en verfrissend te zijn.

Oftewel: erg lekker, en heel makkelijk te maken, en ook leuk om met kinderen te maken, waarbij zij mogen plukken, elke dag even mogen roeren en aan het einde natuurlijk proeven.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief