Zoetzure uienjam

Ingredienten

  • 500 gram rode uien (schoon gewicht, en het kan ook met gele/witte uien worden gemaakt)
  • een halve theelepel verse tijmblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fruitige azijn (zoals frambozenazijn)
  • 1 eetlepel honing
  • zout en peper naar smaak
  • 50 cc appelazijn
  • 60 gram rietsuiker
  • 15 gram balsamicoazijn

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 50 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik vrees dat dit echt niet een heel mooi potje inmaak is, het is een beetje onbestendig donkerbruin, lijkt een beetje smurrieachtig en is inderdaad ook heel zacht. Maar zo lekker dat ik dat graag voor lief neem! Zelfs Ruud vond dit bij het eerste voorzichtige hapje gelijk verrassend lekker. Het smaakt duidelijk naar uien maar ook kruidig en het is zoet en zuur en hartig tegelijkertijd. Vandaar dat ik het zowel bij jam & gelei als bij saus en bij chutney & relish heb ingedeeld want het heeft daar allemaal wel wat van in de smaak. Heerlijk bij bijvoorbeeld kaas of koud vlees (onze favoriet is een knapperig broodje met rucola, een plakje kipfilet of belegen kaas, deze uienjam en plakjes komkommer :-)).

Ik heb het recept zelf min of meer bedacht naar aanleiding van de oogst van de laatste rode uien, ik googelde en vond diverse recepten, dit is mijn eigen samenstelling zoals ik die lekker vind, maar als je meer interesse hebt in de originele recepten googel dan eens zoals ik deed op ‘red onion marmelade’. Je kunt het zeker ook met gele of witte uien maken hoor. Het is trouwens geen zuinige ‘jam’, van 500 gram rode uien hield ik slechts 1 potje van 350 gram over maar het is dan ook heel geconcentreerd en vooral erg lekker!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Zet alvast 1 schoon potje en bijpassend deksel met een inhoud van 350 gram klaar. Pel de uien en weeg 500 gram af, halveer de uien en snijd in dunne halve ringen. Weeg de andere ingrediënten af. Ris de blaadjes tijm van het takje af.

Stap 2: Bakken en stoven

Verhit de olijfolie in een pan. Voeg de gesneden rode uien toe en bak die op middelhoog vuur 2 minuten tot ze iets glazig worden. Zet het vuur dan laag en voeg, tijm, zout en peper en de eetlepel honing toe. Laat dit onder regelmatig roeren 30 minuten lang zachtjes stoven tot de uien heel zacht zijn geworden. Voeg de 2 eetlepels fruitige azijn toe (ik gebruikte frambozenazijn maar je kunt ook denken aan sherryazijn of rode wijnazijn) en laat dit in enkele minuten al roerend verdampen. Voeg dan de appelazijn, balsamicoazijn en de rietsuiker toe en laat dit nog eens 15 minuten lang op zacht vuur stoven en inkoken tot het een geconcentreerd mengsel is van heel zachte uien. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper, balsamicoazijn of honing naar eigen smaak toe

Stap 3: Inmaken

Kook tijdens het stoven van de uien wat water en maak de pot en het deksel schoon met soda en kokend water. Spoel na met kokend water en laat dat kokendhete water in het potje en deksel staan tot je het kunt gaan vullen. Als je uienjam dik genoeg is giet je het potje en deksel leeg en vul je het met de hete uienjam, sluit af en laat ondersteboven afkoelen. Ongeopend en vacuüm kun je deze uienjam een jaar bewaren, als het potje open is moet het in de koelkast worden bewaard en binnen enkele weken worden opgemaakt, en gebruik uiteraard telkens een schoon lepeltje als je een schepje uienjam wilt nemen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief