Zoetzuur van Kweeperen

Details

(4 beoordelingen)

Herkomst recept: Yvette van Boven in de Volkskrant (iets aangepast naar eigen hoeveelheden en smaak, zie onderaan de pagina)

Voor 3 potten van 400 cc

INGREDIËNTEN:

  • 3 tot 4 kweeperen
  • 500 cc appelazijn
  • 350 gram rietsuiker
  • 1 flinke koffielepel jenerverbessen
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 flinke koffielepel korianderzaden
  • 1 flinke theelepel pimentbessen
  • optioneel 1 theelepel roze peperbessen per pot

 

RECEPT:

Doe de azijn met suiker en alle kruiden behalve de roze peperbessen in een pan. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Schil ondertussen de kweeperen, verwijder klokhuizen en snijd ze in stukjes. Doe de kweepeerstukjes in het ondertussen kokende mengsel en laat in ongeveer 20 tot 40 minuten gaar koken. Controleer regelmatig want de tijd heeft ook veel te maken met het ras, grootte van de stukjes en rijpheid van de kweeperen. Hier waren de stukjes al na 25 minuten al gaar. Controleer dus regelmatig door met een mesje in de kweepeer te prikken om te voelen of ze al zacht is. Proef tussendoor het zoetzuurmengsel en voeg eventueel nog iets van kruiden, azijn of suiker naar smaak toe.

Maak ondertussen de potten en deksels zeer goed schoon met kokend water en soda, spoel na met kokend water en doe dat op het laatste moment zodat de potten nog zo heet mogelijk zijn wanneer ze gevuld worden. Giet de potten dan leeg. Doe in elke pot een kleine theelepel roze peperbessen en vul de potten direct met de kokendhete kweepeerstukjes. Zorg daarbij dat de kruiden een beetje evenredig worden verdeeld over de potten (dus niet dat er in 1 pot heel veel laurier, korianderzaden, etc. zitten en in een andere pot bijna niks). Giet vervolgens zoveel zoetzuurvocht op de kweepeerstukjes tot ze onder het vocht staan.

Sluit de potten direct af en zet ze ondersteboven tot afgekoeld. Zet de potjes, na afkoeling, weer rechtop en controleer of ze vacuüm zijn (je kunt dan het deksel niet meer indrukken). Potten die vacuüm zijn kun je minimaal een jaar bewaren, en ook nog wel wat langer.

Een eventuele pot die niet vacuüm is kun je nog een aantal weken in de koelkast bewaren maar zul je dus als eerste (binnen een paar weken) moeten opmaken. Als je zorgt dat de peertjes en siroop kokendheet de warme potten in gaan weet ik zeker dat 99 van de 100 potten vacuüm zullen zijn. Het blijft echter wel iets waar je toch altijd even op moet letten voor je de potten naar hun bewaarplaats brengt. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat je een deksel gebruikt dat iets is beschadigd en daardoor net niet goed afsluit.

 

Heerlijk!! En zo’n prachtige kleur ook! In het recept staat dat je appelazijn of rodewijnazijn kunt gebruiken, ik koos appelazijn (niks ingewikkelds hoor, gewoon van Tromp & Rueb bij Albert Heijn). Maar de smaak past perfect en ook belangrijk; maakt een prachtig donkerroze zoetzuur.

Ik had van tevoren een kleine bedenking bij het recept; zoetzuur van een peer? Maar ik heb ondertussen allang van Surinaamse buurvrouw Jetty geleerd dat je fruit overal voor kunt gebruiken; toen ik zei dat ik zoetzuur van kweeperen ging maken bedacht zij dat ze er wel eens sambal van kon maken 🙂 .

En deze kweeperen in zoetzuur zijn vooralsnog het lekkerste kweeperenrecept dat ik heb geprobeerd! Zuur maar niet te zuur, ook zoet, en perig en kruidig. Yvette van Boven gaf in haar recept aan dat het heel lekker is bij iets hartigs en vettigs. Dus aten we het als toevoeging bij een goede paté. En veel lekkerdere dan dat kun je paté niet serveren. Maar denk ook aan bijvoorbeeld ham en wordt of bij een kaasplankje, allemaal erg lekker!

Kijk ook even bij het recept van kweeperen in siroop (zelfde herkomst, zelfde dag gemaakt, foto hieronder). Die vind ik ook heel erg lekker. Maar deze zoetzuur blijft mijn favoriet (maar dat is persoonlijk).  

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief