Zoetzuur van bietjes

Details

(17 beoordelingen)

voor 4 potten van 400 gram

Ingrediënten:

  • 800 gram kleine of grote rode bietjes
  • 200 gram rode sjalotten of rode uien
  • ½ – 1 chilipeper (optioneel, afhankelijk van smaak)
  • 5 deciliter azijn
  • 6 deciliter water
  • 90 gram suiker
  • zout naar smaak

Was de bietjes en kook ze in water beetgaar. Pel ze. Kleine bietjes kun je heel laten maar grotere bietjes zijn ook mooi in pot, in plakken (tip: gebruik een kartelmes, dat is extra mooi). Laat de bietjes goed uitlekken. Snijd de sjalotten in mooie gelijkmatige ringen of stukjes. Steriliseer de potten met kokend water en soda, naspoelen met kokend water. Breng ondertussen de azijn met het water en de suiker aan de kook en kook tot de suiker is opgelost. Voeg het zout toe. Snijd de peper in ragfijne reepjes en kook dit nog 1 minuut mee. Voeg op het laatste moment de bietjes en sjalotten toe en breng dit nog even snel aan de kook (niet verder meer door laten koken want dan worden de sjalotten zacht en niet knapperig meer).

Giet het kokendhete bietjes-azijnmengsel direct in de potten, sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen. Erg lekker bij Surinaamse – en rijstgerechten (onze Surinaamse buurvrouw gaf me het recept, zij maakt het vaak bij allerlei Surinaamse gerechten, maar bij haar is het altijd oppassen geblazen – is soms pittiger dan het gerecht dat ze moeten verkoelen :-)).

Ook eens gemaakt met witte bietjes, erg leuk omdat je daardoor veel beter ziet wat je eet, en net zo lekker (van rode bieten gemaakt wordt alles donkerrood – zoetzuur, uien, bieten). In de koelkast ongeveer 6 weken houdbaar, mits goed ingemaakt (heet en vacuüm), zeker 8 maanden houdbaar.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief