Zoetzuur van courgettes (2)

voor 4 potten van 3 deciliter

Ingrediënt:

  • 2 kilo courgettes
  • 50 gram zout
  • 500 cc azijn
  • 200 cc water
  • 350 gram suiker
  • 2 uien in ringen
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 theelepel Koenjit
  • 2 theelepels inmaakkruiden*

Recept:

De courgettes wassen, halveren en eventueel zaadlijsten eruit snijden. Daarna in repen snijden, mengen met 50 gram zout en in een kom 2 uur lang laten staan. Daarna goed met koud water afspoelen tot al het zout weg is en laten uitlekken. Doe in een pan de azijn, suiker, water, uienringen, knoflookplakjes, koenjit en inmaakkruiden. Doe de courgettes erbij, breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken. Doe de het hete mengsel in met kokend water gesteriliseerde potten, sluit ze goed af en laat ze ondersteboven afkoelen. Houdbaarheid: 12 maanden.

* inmaakkruiden zijn een mengsel van gedroogde kruiden. Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen samenstelling maar vaak zit er laurier, mosterdzaad, dragon, dille, peterselie, venkel, koriander, paprika, etc. in. Je kunt het kopen op de markt (kruidenkraam) maar ook Verstegen Kruiden verkoopt het en ook Het Blauwe Huis. Mocht je het niet kunnen vinden, dan kun je wellicht zelf uit gedroogde of verse kruiden een pakketje samenstellen dat extra smaak aan de inmaak geeft.

———————————————————————————-

nog een recept voor courgettes in een zoetzuur:

Ingrediënten:

  • 3 kilo courgettes
  • 1 kilo uien
  • 3 paprika’s
  • 1,5 liter azijn
  • 1 kg witte basterdsuiker
  • 2 flinke eetlepels mosterd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel grof gemalen peper

Recept:

Snijd de courgettes in de lengte doormidden en verwijder eventueel de zaadlijsten. Snijd ze daarna in blokjes of repen. Pel de uien en snijd ze in ringen. Verwijder van de paprika’s de stelen, zaden en zaadlijsten en snijd ze in stukjes. Breng in een grote pan azijn, suiker en mosterd aan de kook.  Voeg dan de courgettes, uien, paprika’s, knoflook, zout en peper toe en laat dit 10 minuten koken.

Vul daarna de met kokend water gesteriliseerde potten, sluit ze goed af en laat ze ondersteboven afkoelen. Houdbaarheid: 6-8 maanden.