Zoetzuur van komkommers (3)

Details

(16 beoordelingen)

Soort keuken: Nederlands

3 recepten voor zoetzuur van komkommers.

Recept 1:

Ingrediënten:

  • 8 of 9 komkommers
  • 2 liter azijn
  • 500 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 verse hete peper (bijvoorbeeld Madamme Jeannette)
  • 3 rode uien

Recept:

Schil de komkommers niet maar was ze goed en snijd ze in de lengte doormidden. Schrap nu het zaad uit de komkommers en gooi dat weg. Snijd de komkommerhelften in kleine blokjes van 1 x 1 centimeter. Snijd de rode uien in kleine stukjes en meng door de komkommer. Doe de azijn met de suiker, het zout en de peper in stukjes in een pan (geen aluminium!). Ik zelf vind een verhouding van 250 gram suiker per liter azijn lekker, maar als je dat lekkerder vind mag je wel wat meer of juist wat minder suiker gebruiken. Kook de azijn met suiker en zout zijn opgelost. Haal de peperstukjes uit de azijn en gooi weg. Doe de komkommerstukjes/ui in het azijnmengsel, breng op hoog vuur weer aan de kook en zet dan direct het vuur uit. Vul de met soda en kokend water schoongemaakte potten (als ze nog zo warm mogelijk zijn) met de komkommer/ui en giet direct daarna de kokendhete azijn over het mengsel tot het onder het vocht staat. Sluit de potten en zet ondersteboven onderstboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Maximaal 1 jaar houdbaar.

______________________________________________________________________

Recept nr. 2:

Ingrediënten:

  • 6 of 7 komkommers
  • 1 fijngesnipperde kleine ui
  • 7,5 deciliter azijn
  • 3,5 deciliter water
  • 150 gram suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 flinke dessertlepel pittige kerriepoeder
  • 2 dessertlepels Franse mosterd
  • 1 theelepel koenjit
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Recept:

Schil de komkommers, snijd ze in de lengte doormidden en schrap het zaad uit de komkommers (dat wordt niet gebruikt). Snijd de komkommerhelften vervolgens in kleine blokjes van 1/2 x 1/2 centimeter. Doe de komkommerblokjes in een schaal en roer er 1 theelepel zout doorheen, goed mengen en dan minimaal 4 uur laten staan (af en toe roeren). Je zult zien dat er heel veel vocht uit de komkommers is gekomen. Spoel dan de komkommers een paar keer met schoon water af en dep ze droog met een schone theedoek. Maak de potten met soda en kokend water goed schoon, spoel de potten goed na met kokend water.

Vul de potten met de komkommerblokjes tot iets onder de rand. Verhit in een pan de olie en doe gesnipperde ui erin, fruit heel zachtjes een paar minuten tot de ui iets glazig maar zeker niet gebakken is. Doe dan de kerrie en koenjit erbij, laat dit zachtjes garen tot het geheel gaat geuren. Doe de mosterd erbij en gaar dit nog een minuutje op laag vuur. Voeg dan zout, water, azijn, suiker toe en breng al roerend aan de kook. Laat 5 minuten goed doorkoken en giet het mengsel dan kokendheet op de komkommerblokjes tot die onderstaan. Sluit de potten direct en zet ze direct ondersteboven tot ze zijn afgekoeld.

Vacuüm getrokken potten kun je een jaar bewaren, niet vacuüm getrokken potten zul je eerder moeten gebruiken, bewaar ze koel en maak ze binnen 3 maanden op. Bedenk dat de inmaak er niet helder uitziet; dat heeft niets met bederf te maken maar met de kerrie, olie, koenjit en mosterd, dat zijn ingrediënten die nu eenmaal niet helder worden (maar wel lekker 🙂

______________________________________________________________________

Recept nr. 3

voor 6 potten van 450 gram

Ingrediënten:

  • 8 mooie stevige komkommers
  • 250 gram sjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 sprieten sereh
  • 3 eetlepels olie
  • 5 plakjes van 1 centimeter verse gemberwortel
  • 400 gram suiker
  • 3 deciliter azijn
  • 1 theelepel zout of naar smaak
  • 6 rode pepers

Recept:

Was de komkommer, maar schil ze niet. Snijd ze in de lengte door en snijd ze dan nogmaals in de lengte door. Verwijder de zaden en snijd de repen in blokjes. Laat dit in een vergiet uitlekken. Pel de sjalotten en snipper ze, pel de knoflook en pers deze. Was de sereh en snijd ze in heel dunne ringetjes. Verhit de olie in een grote braadpan, voeg sjalotten en knoflook toe en fruit deze glazig maar niet bruin. Voeg de sereh en de plakjes gember toe, samen met de suiker, azijn en zout. Kook dit, met deksel op de pan en laat even goed doorkoken. Was de pepers, halveer ze ze, verwijder zaden en zaadlijsten en snijd ze in heel dunne sliertjes. Haal de plakjes gember uit het kokende mengsel. Voeg de komkommerblokjes en pepersliertjes toe aan het kokende mengsel.

Laat nog 1 minuut koken en schep dan het mengsel in met kokend water en soda schoongemaakte potten. Sluit af en laat ondersteboven enigszins afkoelen. Ongeveer 6 maanden houdbaar.

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief