Zoetzuur van Rode kool

voor 3 potten van 0,4 deciliter

Ingrediënten:

  • 750 gram rode kool
  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels zout
  • 6 deciliter rode wijnazijn
  • 6 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 afgestreken eetlepel korianderzaadjes
  • 2 kruidnagelen
  • 2,5 centimeter verse gemberwortel
  • 1 hele steranijs
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 handappelen

Recept:

Was de rode kool en snijd deze in dunne reepjes. Pel de ui en snijd deze in smalle ringen. Meng kool en ui met het zout en doe het mengsel in een vergiet boven een kom. Laat een nacht staan. Spoel de volgende dag het zout van de groenten af en laat alles goed uitlekken. Breng in een pan de azijn met suiker en alle specerijen aan de kook. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat afkoelen.

Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd ze in stukjes. Meng met de kool en ui en leg dit mengsel in potten die van tevoren zijn schoongemaakt met soda en kokend water. Haal de specerijen uit de azijn (wordt niet meer gebruikt).

Breng de azijn opnieuw aan de kook en giet het dan direct over de kool in de potten. Sluit af en zet de potten ondersteboven tot de potten zijn afgekoeld. Minimaal 6 maanden houdbaar.