Zoetzuur van Worteltjes

voor 4 potjes van 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 1 kilo zomerworteltjes (hoewel het ook prima kan met winterpeen)
  • 4 sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel verse fijngehakte tijm
  • 2 theelepels zeer fijn geraspte verse gember (of anders poeder)
  • 1 cayennepeper (of een peper naar smaak), ragfijn gesneden
  • 5 deciliter blanke azijn
  • 2 deciliter water
  • 500 gram bruine basterdsuiker

Recept:

Maak de wortelen schoon en rasp ze dan (bijvoorbeeld in de keukenmachine). Bestrooi de wortelrasp met zout, meng het goed en laat 24 uur staan. Spoel dan 2 x goed en laat uitlekken. Doe dan alle ingrediënten bij elkaar in een pan en breng dit mengsel aan de kook. Kook 3 tot 4 minuten tot de suiker goed is opgelost (het is lekker wanneer de worteltjes nog een beetje “beet” houden). Maak ondertussen 5-6 potten van 2,5 deciliter inhoud schoon met kokend water en soda, spoel goed na met kokend water.

Doe het hete wortelzoetzuur in de potten, sluit ze direct af en zet ze ondersteboven zodat er een vacuüm kan ontstaan. Als ze afgekoeld zijn kun je de potten weer rechtop zetten, de potten die vacuüm zijn, zijn minimaal 8 maanden te bewaren. Potten die niet vacuüm zijn kun je nog enige weken in de koelkast.