Aardperen – 35 recepten (overig)

Ik heb begin 2016 een tuindagboek geschreven waarin ik vroeg om recepten met de aardperen die ik vlak daarvoor had geoogst. Dat heb ik geweten, heel veel berichten en mailtjes met heel veel leuke recepten, tips, etc.. Zo leuk dat ik ze hieronder maar allemaal heb gebundeld. Je vindt hieronder dus 36 recepten met aardperen, van soep en soufflé tot gratin en salades.


Aardappel/aardpeerpuree:

Ingrediënten:

  • 400 gr aardperen
  • 800 gr aardappels
  • 100 gr boter
  • 200 ml melk
  • zout

Recept:

Kook of stoom de topinamboers en aardappels in aparte pannen gaar. Giet ze af, schil ze

en werk ze samen door een pureeknijper in een schone pan. Zet de pan op laag vuur en  roer de boter door de puree. Verhit ondertussen de melk in een andere pan. Giet, als de boter volledig is opgenomen, beetje bij beetje de warme melk bij de puree en blijf roeren; de puree moet zacht en romig worden. Voeg zout naar smaak toe, meng grondig en warm opdienen.


Aardpeersoep zonder gas 🙂

Ingrediënten:

  • klein stukje wit van prei
  • 1 flinke aardappel
  • 1 winterpeen
  • 3 tot 4 aardpeerknolletjes
  • flinke scheut sojaroom
  • bouillon (blokje)
  • peper

Recept:

Alles koken, pureren en naar je smaak op dikte brengen.


 Ovenschotel van aardperen

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardperen
  • 2 sneetjes wit of bruin brood
  • 1 citroen
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 300 ml crème fraîche
  • zakje geraspte Parmezaanse kaas
  • handje tijm (vers of gedroogd)
  • olijfolie
  • peper en zout

Recept:

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Maak van de boterhammen broodkruimels door ze circa 4 minuten in de voorverwarmde oven te leggen en daarna te verkruimelen. Doe de broodkruimels in een kommetje. Schil de aardperen met een dunschiller, evt. kun je de schil erom heen laten. Als je hiervoor kiest, was de aardperen dan goed. Snij de aardperen in repen van circa 0,5 cm-1 cm en doe ze in een kom. Pers de citroen uit en doe het sap in de kom bij de aardperen. Pel en hak de teentjes knoflook en voeg het ook toe aan de aardperen. Hak de verse tijm en doe de helft van de tijm bij de aardperen, houdt de rest van de tijm apart. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de crème fraîche toe aan het mengsel, roer goed en doe het in een ovenschaal. Meng de broodkruimels, de rest van de tijm en de overgebleven Parmezaanse kaas met wat peper en zout naar smaak. Strooi het broodkruim over de aardperen en sprenkel er een beetje olijfolie over. Bak de aardperen ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Het gerecht is klaar wanneer de aardperen zacht zijn en de broodkruimels mooi goudbruin. Lekker om te serveren in combinatie met een groene salade.


 Gebakken aardpeer met dragon

Ingrediënten:

  • 500 gr aardperen
  • scheut olijfolie
  • snufje grof zout
  • 5 gr fijngehakte knoflook
  • 15 g gehakte sjalotten
  • versgemalen peper
  • dragon

Recept:

Schil, was en snijd de aardperen in kwarten. In een pan de olijfolie verwarmen en de aardperen bakken met zout. Bak op hoog vuur, een paar minuten tot ze beginnen te kleuren. Temper dan het vuur tot een minimum. Voeg de knoflook en sjalot toe. Roerbak 5 minuten. Bestrooi met verse dragon en zwarte peper. Dek af en laat nog 5 minuten op laag vuur.


Aardpeer met rucolasalade

Ingrediënten:

  • 150 g rucola
  • 8 radijsjes
  • 1 tot 2 aardperen
  • 2 handenvol hele hazelnoten
  • 3 eetlepels hazelnootolie
  • 3 eetlepels citroensap
  • zout en peper

Recept:

Was de rucola en radijs. Schil de aardperen. Grof raspen (niet lang laten staan want verkleurt, eventueel wat citroensap erdoor mengen). Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Verkruimel de hazelnoten grof. In een kom, combineer de rucola, plakjes radijs en geraspte aardpeer. Maak een salade dressing met citroensap, hazelnootolie en specerijen. Serveer de hazelnoot bovenop en giet de dressing erover.


Parmentier van gekonfijte eend met aardpeer 

Ingrediënten:

  • 500 g aardpeer
  • 2 grote aardappelen
  • 2 stukken gekonfijte eend
  • 2 sjalotten
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 theelepel quatre epices specerijen
  • 20 g boter
  • 150 ml room
  • zout en peper
  • vers geraspte nootmuskaat

Recept:

Schil de aardappelen en aardpeer. Doe aardpeer in water met azijn of citroen. Kook de aardperen en aardappelen gedurende 20 minuten in gezouten water. Pel de sjalotten en hak ze fijn. Ontvet de gekonfijte eend. Bewaar het vet. Spoel eend met warm water. Smelt het vet in een hete pan en bak hierin de sjalotjes zonder te kleuren. Voeg eend toe en blus met witte wijn en breng op smaak met kruiden en quatre epices specerijen. Dek af en laat kort stoven op een laag vuur. Het is klaar als het vlees makkelijk loslaat van de botten. Wanneer de aardperen en aardappelen gaar zijn, afgieten, en pureren met een vork. Voeg boter en room toe en breng aan sudderen. Voeg zout en peper en bestrooi met nootmuskaat. Neem het vlees en verdeel over stoofpotjes. Bedek met de aardappelpuree. Bak op 230°C gedurende 25 minuten tot de puree goed bruin is. Serveer warm.


Aardpeer galette

Ingrediënten:

  • 2 aardperen, geschild en geraspt, 400 g
  • 100 g geraspte gruyère kaas
  • 2 gehakte sjalotjes
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 mespunt karwij
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak

Recept:

Verwarm de oven voor op 175°C. In een middelgrote kom, alle ingrediënten mengen. Verdeel mengsel in een grote ovenvaste koekenpan (bij voorkeur anti-aanbak). Druk stevig aan. Verhit de pan op het fornuis op een matig hoog vuur. Zodra het mengsel bakt, na 5 minuten, de pan in de oven zetten. Na 10 minuten de oven heter zetten om de galettes goudbruin te bakken. Haal uit de oven, laat afkoelen en snijd in zes partjes met een spatel.


Pickled Jerusalem Artichokes

Ingrediënten:

  • 700 g Jerusalem artichokes, peeled and thinly sliced (no more than 5mm thick)
  • 300 ml cider (or white wine) vinegar
  • 50 ml water
  • 1 tablespoon whole coriander seeds
  • 1 teaspoon whole peppercorns
  • ¼ teaspoon ground turmeric
  • 1 teaspoon cumin seeds
  • ¼ teaspoon ground ginger (or 4–5 thin slices fresh root ginger)
  • 2 heaped tablespoons brown Sugar
  • 2 bay leaves

Recept:

Soak your sliced artichokes in brine for 24 hours ; taste and if too salty give them a quick rinse. Dry thoroughly. Place the remaining ingredients in a large pan and bring to the boil, stirring to dissolve the sugar. Pack the artichokes into sterilised jars and pour over the pickling solution so they are fully covered. Store in a cool, dark place for at least a week before eating.

I soak the sliced chokes in brine for 18 hours (you can leave them for up to 24 hours if necessary) first. This keeps the chokes incredibly crispy and allows them to store for longer. If you don’t have time to do this, then they will have to be stored in the fridge, as the water content of the chokes will affect pickling. Not that this matters much as they make a lovely quick pickle. Substitute this pickle for any gherkin/cucumber pickle you might use, say in a roasted chicken sandwich, with pâtés or goulash.

​Taken from: Abundance by Alys Fowler, published by Kyle Books, priced £16.99.

Ovenschotel met aardperen

Ingrediënten:

  • 750 gr aardperen
  • 300 ml groentebouillon
  • 150 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 6 à 10 blaadjes salie
  • 80 gr oude kaas
  • beetje gemalen broodkruim

Recept:

Oven voorverwarmen op 200 graden. De aardperen schillen en in de bouillon 8 min koken. Giet ze af. Snij ze in plakjes en doe ze in een beboterde oven schaal. Meng knoflook, salie, de helft van de kaas en zout en peper door de slagroom. Giet dit over de aardperen. Doe de rest van de kaas en de broodkruim erover en bak in een half uur de gratin gaar en bruin.


Romige aardperensoep

Ingrediënten:

  • 500 gr aardperen
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 3 tl zonnebloemolie
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1,5 dl room
  • 1 eidooier
  • peper en zout
  • gehakte koriander
  • broodcroutons

Recept:

Schil de aardperen en snijd in blokjes van ca 1,5 cm. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uiensnippers glazig. Voeg dan de aardpeerblokjes toe en stoof enkele minuten al roerend mee. Giet de verwarmde kippenbouillon erbij en kook de soep op een laag vuur ca 15 min. Mix de soep. Verhit de soep opnieuw en breng op smaak met peper en zout. Roer er van het vuur af de room en eierdooier door. Garneer met de koriander en geef er broodcroutons bij.


Simpele aardperensoep

Ingrediënten:

  • 1 kg aardperen
  • 2 bouillonblokjes
  • ongeveer 3/4 liter water
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • 2 dl slagroom of soyacuisine
  • versgemalen witte peper
  • paar druppels truffelolie

Recept:

Schil de aardperen en snijd ze in plakjes, kook ze in het water tot ze zacht zijn. Doe er de bouillonblokjes bij, knijp de knoflook door de pers en mix alles fijn. Giet de room er bij en kruid met peper. Laat goed warm worden. Doe er tot slot een paar druppels truffelolie bij.


Aardperensoep met doperwtjes

Ingrediënten:

  • 1 kleine ui
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 500 gr aardperen
  • 25 gr boter
  • 200 gr doperwtjes -gehakte peterselie

Recept:

Schil de aardperen en snijd ze in stukjes. Snijd het uitje fijn en smoor dat in de boter. Doe het zout, de aardperen en de erwtjes erbij, schenk de bouillon erover en kook in ongeveer 15 minuten gaar. Mix de soep. Bestrooi met peterselie en versgemalen peper. Geef eventueel geroosterde driehoekjes witbrood bij deze soep. voor nog meer elegantie.


Aardperen- en wortelsoep

Ingrediënten:

  • 500 gr aardperen
  • 325 gr wortels
  • 2 selderstengels
  • 1 ui
  • 1 l groentebouillon
  • peper en zout
  • 55 g boter

Recept:

Schil de wortels en de aardperen en snijd ze in stukken. Snijd de selder in stukjes, gebruik geen blaadjes. Laat de boter smelten en fruit daarin de gesnipperde ui en de stukjes selder en laat dit enkele minuten stoven. Doe er de wortels en aardperen bij, kruid met peper en zout en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje stoven met het deksel op de pot. Voeg de warme groentebouillon toe en laat 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Soep mixen, eventueel opdienen met een lepeltje geklopte room en versieren met platte peterselie. Recept van Delia Smith


Geroosterde aardperen

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardperen
  • 1-2 el olijfolie
  • 1 tl grof zeezout

Recept:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de aardperen onder stromend water schoon of schil ze, snijd ze in gelijke stukken of partjes. Schep de aardperen op een bakplaat om met de olijfolie, zodat ze een dun oliefilmpje hebben. Bestrooi de aardperen met het zeezout en rooster ze in de voorverwarmde oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.


Aardperensoufflé

Ingrediënten:

  • klontje boter
  • 500 gr aardperen
  • 2 el bloem
  • 1,5 dl melk
  • 4 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • oude geitenkaas
  • zout en peper
  • 4 soufflévormpjes

Recept:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vormpjes goed in met veel boter. Schil de aardperen en snijd ze in blokjes. Zet deze in een koekenpan met een klontje boter en een klein laagje water op. Als al het water verdampt is, zijn de blokjes zacht. Laat de aardpeer verder droog en bruin bakken tot dat ze uit elkaar vallen en je puree hebt. Smelt in een andere pan eenzelfde lik boter en laat de bloem hier even in bakken. Voeg de melk toe en roer goed, zodat er een saus ontstaat. Als de saus iets is ingedikt, roer je er de puree en daarna de eierdooiers erdoor. Breng dit mengsel op smaak met de geraspte geitenkaas, peper en zout. Sla de eiwitten met een snufje zout stijf en vouw dit met een spatel in drie gelijke delen door het pureemengsel. Vul de ingevette vormpjes hiermee. Bak de soufflés in een minuut of 20 mooi bruin. Ze verdubbelen in volume. Serveer en eet direct om instorten te voorkomen. Recept op: www.tijskookt.nl


Aardperen met pastinaak in de oven

Ingrediënten:

  • 4 grote of 8 kleine pastinaken
  • 12 aardperen
  • 12 teentjes knoflook in de schil
  • 12 roze sjalotten
  • grof zeezout
  • grof gemalen peper
  • verse tijm
  • 3 eetlepels olijfolie

Recept:

Schil de pastinaak en de aardperen en snij ze in stukken. Leg de groenten in een ovenschaal, samen met 12 teentjes ongepelde knoflook en de gepelde en in vier gesneden sjalotten. Kruid met grof zeezout, grof gemalen peper en verse tijm. Besprenkel met de olijfolie, hussel door elkaar en laat in ongeveer een uur gaar worden in een voorverwarmde oven van 180 graden. Lekker bij gebraden vlees.


Aardperen met knoflook

Ingrediënten:

  • 30 gr boter of 2 el olijfolie
  • 75 gr fijngehakt gerookt spek
  • 400 gr aardperen
  • 6-8 gepelde knoflookteentjes
  • 90 gr gesnipperde sjalotjes of rode ui
  • 3 el. water
  • 1 el. olijfolie
  • 20 gr vers broodkruim
  • 2 el. fijngehakte peterselie

Recept:

Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg het spek toe en bak dit bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart. Voeg aardperen, knoflook en sjalotten toe en roerbak het geheel tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng dit op smaak met peper en zout en voeg het water toe. Kook dit met een deksel op de pan 8 – 10 min. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 min. door met extra vuur om al het vocht te laten verdampen. Verhit de andere helft van de boter met 2 el olijfolie in een andere koekenpan, voeg het broodkruim toe en bak dit bruin en knapperig. Voeg de peterselie en het achtergehouden spek toe. Meng de aardperen nu met het broodkruimmengsel en serveer het gerecht in een schaal met wat extra peper en zout. Recept op www.odin.nl


Aardperen met knoflook en laurier

Ingrediënten:

  • 600 gr aardperen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • witte wijn azijn
  • zout en peper

Recept:

Schil de aardperen, snijd ze in stukken. Stoof ze in wat olie tot ze goudbruin zijn voeg dan de laurier, gesnipperde knoflook en een scheut witte wijn azijn toe. Kruid met peper en zout en zet een deksel op de pot. Haal het deksel van de pot wanneer de aardperen zacht zijn, verwijder de laurier en laat nog wat op het vuur staan tot de aardperen krokant zijn. Serveer meteen. Recept van Jamie Oliver


Aardperen met wijn en rozemarijn

Ingrediënten:

  • 450 gr aardperen
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 tl rozemarijn, gesnipperd
  • zout en peper
  • 120 ml witte wijn
  • 60 ml room

Recept:

Schrob of schil de aardperen, snij ze in plakjes. Bak de aardperen met de knoflook in de olie gedurende 2 minuten. Kruid met zout en peper, voeg de rozemarijn en wijn toe en laat de wijn dan tot de helft inkoken. Voeg 1 tl water toe, doe het deksel op de pan en laat stoven tot de aardpeer gaar is, laat de aardperen niet te zacht worden. Verwijder het deksel, voeg de room toe en laat even indikken. Recept op: www.abelandcole.co.uk


Aardperen met prei en noten

Ingrediënten:

  • 600 gr aardpeer
  • 250 gr prei
  • 150 gr noten
  • kerrie
  • room (indien gewenst)

Recept:

Schil de aardperen of boen ze en pel ze na het koken, maar snijd ze niet in stukjes. Snijd de prei in stukken van 1 centimeter. Kook de aardpeer beetgaar. Laat de aardpeer niet zacht worden, hij is goed als je de vork er met moeite in kunt prikken. Laat de prei 1 minuut meekoken met de aardpeer en haal de prei er met een schuimspaan weer uit. Als de aardpeer klaar is, deze afgieten en in schijven snijden. Hak de noten grof. Doe olie of boter in de pan en bak de aardpeer schijven met de prei mooi bruin. Doe ook de noten erbij en breng het op smaak met kerrie en eventueel wat room.


Aardperen met prei en kaassaus

Ingrediënten:

  • 450 gr aardperen
  • 300 gr prei
  • 2 dl water
  • (kruiden)zout
  • klontje boter
  • 1 teentje knoflook
  • peper
  • 1/2 tl kerrie
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 el bloem

Recept:

Boen de aardperen goed schoon en snijd ze in stukken of schijfjes van 2 cm dik. Maak de prei schoon en snijd deze in brede ringen. Kook de groenten samen in een laagje water met een klontje boter en (kruiden)zout beetgaar. Bind het het kookvocht in een sauspannetje met roux. Voeg al roerende de geraspte kaas, kerrie, geperste knoflook en peper naar smaak toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Dien de groentemix op met een gekookte graansoort en serveer de saus erover.


Kip en aardperenpastei

Ingrediënten:

Voor de vulling

  • 30 gr boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gr aardperen, in stukken van 1,5 cm
  • schil van 1 sinaasappel
  • 150 ml droge witte wijn
  • 2 el bloem
  • 300 ml kippenbouillon
  • zout en peper
  • 700 gr kippenbillen en -borst, in stukjes van 3-4 cm
  • 150 ml room

Voor het deksel

  • 500 gr bladerdeeg, kant en klaar
  • 1 ei, lichtjes opgeklopt

Recept:

De vulling: fruit de ui en knoflook zacht in de boter. Voeg de aardperen, sinaasappelschil en witte wijn toe en laat de wijn volledig wegkoken. Roer de bloem er onder en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe, roer voortdurend. Voeg de kip toe, roer en laat tien minuten pruttelen met een deksel op de pot. Haal het deksel van de pot en laat 5 minuten of tot de saus dik is sudderen. Voeg de room toe, roer en laat nog 3-4 minuten koken. Kruid met zout en peper naar smaak. Giet de vulling in een ovenschaal van 1-1,5 liter en laat wat afkoelen. Het deksel: snij wat repen van het bladerdeeg van zo’n cm breed, plak ze tegen de rand van de schaal, waar ze elkaar niet mogen overlappen en bestrijk de rand en de deegreepjes met het ei. Leg het resterende deeg op de schaal, haal het teveel aan deeg weg en druk goed aan. Van het deegoverschot kan je versieringen zoals blaadjes maken, kleef ze op het deksel met het ei. Maak een gat in het midden zodat de stoom kan ontsnappen en zet een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk het deksel met het ei en zet 10-15 minuten in de oven tot het goudbruin is, verminder dan de temperatuur tot 190 graden en laat nog 20-25 minuten in de oven staan. Serveer zeer warm.


Aardperencurry

Ingrediënten:

  • 50 gr boter
  • 2 uien, in partjes
  • 4 kipfilets, in blokjes
  • 500 gr aardperen, geschild, in stukken van 3 cm
  • 200 gr winterwortel, geschild, in stukken van 3 cm
  • 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • 2 cm geraspte gemberwortel
  • 2 el kerrie
  • 2 el kurkuma
  • 50 gr bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 dl kokosmelk
  • zout en peper
  • 2 el grof gesneden selderij

Recept:

Verhit 25 gr boter in een ruime pan en bak de ui met de kip. Schep het mengsel uit de pan wanneer de kip aan alle kanten gebruind is en houd het apart. Verhit 25 gr boter en bak de aardpeer en wortel op zacht vuur in 5 minuten lichtbruin. Voeg de knoflook, gember, curry en kurkuma toe en bak alles nog 1 min. Voeg het kipmengsel toe en roer de bloem door het mengsel. Bak het geheel al roerend nog 1 minuut en schenk de bouillon en kokosmelk erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook, zodat de saus licht gaat binden. Laat de curry onder regelmatig roeren 10 min. zachtjes koken tot de wortel, aardpeer en kip gaar zijn. Breng de curry op smaak met zout en peper en bestrooi met de selderij. Serveer met Pandanrijst. Recept op: www.smulweb.nl


Pasta met kip, walnoten en aardperen

Ingrediënten:

  • 4 kippenfilets in stukjes gesneden
  • 2 el boter
  • 4 aardperen
  • azijn of citroensap
  • 250 ml room
  • 50 gr walnoten
  • peterselie
  • zout en peper

Recept:

Bak de stukjes kipfilet in 3 minuten rondom bruin in de boter. Schil de aardperen en snijd ze in dunne plakjes. De plakjes tot gebruik in water met een beetje azijn of citroensap leggen. Laat de plakjes uitlekken en doe ze bij de kip, roerbak zo’n 5 minuten. Voeg de room toe en laat nog 5 minuten indikken. Voor het serveren de walnoten toevoegen, er fijngehakte peterselie over strooien en kruiden met peper en zout.  Recept van Ans Withagen


Sla met gegratineerde aardperen

Ingrediënten:

  • 400 gr aardperen
  • een halve krop Romaanse sla of veldsla
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een half bosje peterselie
  • een handje walnoten
  • 150 gr pittig belegen kaas
  • vers gemalen peper
  • olijfolie

Recept:

Bladeren van de sla los halen, wassen en uit laten lekken. Snijd de ui in smalle partjes en fruit in de olie. Aardperen schillen en in kleine stukjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5-10 minuten gaar stoven. Rasp de kaas op een grove rasp en hak de walnoten en peterselie fijn. Pers de knoflook boven de aardperen en kruid met de peper. Walnoten en peterselie door de aardperen roeren en bestrooien met kaas. Met deksel de kaas laten smelten.  Sla op borden verdelen. Aardperen op de sla scheppen. Lekker met rijst of een ander graan. Recept van: www.odin.nl


 

Aardperen en wortelsalade

Ingrediënten:

  • 400 gr aardperen
  • 400 gr wortels
  • 2 el dille of dragon
  • 2 el olijf- of walnootolie
  • 3 el citroensap
  • 2 el kappertjes
  • zout en peper

Recept:

Meng de kruiden, olie, het sap en de kappers, kruid naar smaak met zout en peper en zet even aan de kant. Schil de wortels en aardperen en rasp ze of snij ze in julienne. Voeg de groenten bij de vinaigrette en meng alles. Laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Meng nogmaals voor het serveren. Recept op: www.abelandcole.co.uk


Aardperenslaatje

Ingrediënten:

  • 250 gr aardperen
  • het sap van 2 limoenen
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 2 el witte wijnazijn
  • 8 el olijfolie
  • 4 witte boterhammen zonder korst, in blokjes
  • 4 el peterselie, gesnipperd
  • 3 el pijnboompitten, geroosterd

Recept:

Schil de aardperen en snij ze in julienne, leg ze in water met de helft van het sap. Meng de mosterd, azijn, het resterende deel van het sap, en 6 el van de olie tot een mooi gebonden vinaigrette, kruid met peper en zout. Verwarm de olie in een pan en bak de broodblokjes krokant en goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier. Laat de aardperen uitlekken en meng er de peterselie en pijnboompitten onder, meng de vinaigrette er onder en strooi de croutons er over. Lekker bij carpaccio.


Aardpeersoep

Ingrediënten:  4 personen

  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 1 dikke prei
  • 700 gram aardperen (ongeschild gewogen)
  • 850 ml bouillon
  • 150 ml volle melk
  • een busseltje koriander
  • peper boter

Recept:

Zet op een klein vuurtje een grote pot en laat hierin een klontje boter smelten. Snipper de ui en de knoflook en doe bij de boter. Was en snipper de prei en houdt terwijl de ui in de gaten, deze mag niet beginnen bruinen. Doe de prei bij de uien. Was de aardperen en schil (want we willen een witte soep) en snij ze een voor een in stukken die je meteen bij de prei en uien doet zodat ze niet uitslaan. -Wanneer alle aardperen in de pot zitten giet je de bouillon (of 850 ml water en twee bouillonblokjes) bij de groenten en laat alles nog een kwartiertje koken. Mix de soep, doe er de melk en koriander bij en mix nog een keer.


Gratin van aardpeer en wortel

Ingrediënten:

  • 750 gr aardperen, geschild
  • 2 kleine winterpenen (of 1 grote), geschild en in drieën
  • 35 gr blauwe kaas
  • 125 ml crème fraiche
  • 150 ml slagroom
  • 3 el tijm
  • 2 handjes geschaafde amandelen

Recept:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de aardpeer en wortel 5 minuten. Zo mogen nog niet helemaal gaar zijn als je ze afgiet. Meng de slagroom, crème fraiche en blauwe kaas door elkaar tot een papje en zet even weg.

Snijd beide groenten in dunne plakjes (gebruik bij voorkeur de mandoline). Leg 1 derde van de schijfjes op de bodem van de ovenschaal. Maal er peper en zout over, bestrooi met wat tijm en lepel 1 derde van het roommengsel erop. Herhaal dit 2 keer, en sluit dus af met het roommengsel. Verdeel hier de amandelen over. Zet de schaal ongeveer 25 minuten in de oven, of totdat de bovenkant mooi bruin is.


Aardpeer met prei en hazelnoot

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 gr aardpeer
  • 1 prei
  • 2 el. olijfolie
  • 50 gr hazelnoten
  • kruidenzout naar smaak

Recept:

Schrob de aardperen schoon en snij ze in plakjes. Snij de gewassen prei in ringen. Hak de hazelnoten in een keukenmachine of vijzel.

Verwarm de olijfolie in een wokpan. Stoof de aardpeer en prei gaar in de olie. Voeg de gehakte hazelnoten toe. Breng op smaak met kruidenzout.

Serveertips; geroosterd brood

Bron: Recepten van de Hooge kamp


Aardappelgratin met aardperen en geitenkaas

Ingrediënten: voor 2 à 3 personen

  • 5 aardperen (ongeveer 300 g)
  • 3 à 4 aardappelen (ongeveer 400 g)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 teen gerookte knoflook (te koop op de markt)
  • 200 g crème fraîche
  • 200 ml yoghurt of melk
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 80 g geraspte geitenkaas
  • 1 tl tijm

Recept:

Schil de aardperen met een dunschiller en snijd de aardperen in plakjes. Leg de plakjes alvast in een pan met water om verkleuring te voorkomen. Kook de aardpeerplakjes 10 minuten.

Was de aardappelen en snijd ze in plakjes. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vul een ovenschaal met de plakjes aardappel en aardpeer. Snijd de knoflook in plakjes en verdeel over de aardappel en aardpeer. Meng de crème fraîche met de yoghurt en verdeel over de ovenschaal. Voeg zout en versgemalen zwarte peper. Strooi er als laatste de geitenkaas en tijm over.

Bak de gratin in 45 minuten in het midden van de oven bruin.


Aardpeersoep

De aardpeersoep zoals wij die aten (beetje afgeleid van het recept van Yvette van Boven van de foto onderaan dit bestand)

Ingrediënten: 2 tot 3 personen

  • 500 gr aardperen + nog 2 aardperen extra
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 aardappel
  • 250 gram pastinaak
  • 1,5 deciliter witte wijn
  • 500 cc groentebouillon
  • 1,5 dl room
  • 1 theelepel venkelzaden
  • peper en zout naar smaak
  • 150 gram paddenstoelen in reepjes
  • arachideolie om in te bakken
  • 1 theelepel tijm
  • zeezout

Recept:

Schil de 500 gram aardperen, de aardappel en de pastinaak en snijd alles in blokjes van ca 1 cm. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalotsnippers met de venkelzaden tot de venkel gaat geuren en de sjalotjes glazig zijn. Voeg dan de pastinaak-, aardpeer- en aardappelblokjes toe en bak  enkele minuten al roerend mee. Blus af met de witte wijn en laat dit even uitwalmen tot de alcohol is verdampt. Giet de groentebouillon erbij en kook de soep op een laag vuur in ongeveer 20-30 minuten gaar. Bak ondertussen de paddenstoelen samen met wat tijm in een eetlepel boter. En verhit in een koekenpan een laagje arachideolie. Schil de 2 aardperen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes (bijvoorbeeld op een mandoline). Frituur de aardpeerplakjes in de olie (ongeveer 3 tot 5 minuten) goudbruin, laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en bestrooi met wat zout.

Pureer de soep met een staafmixer en wrijf de soep daarna door een zeef. Roer de room door de lichtgebonden soep en verhit de soep opnieuw, breng eventueel nog wat op smaak met zout. Leg de gebakken paddenstoelenreepjes in het midden van diepe borden, schenk de soep er omheen en garneer met de aardpeerchips en vers gemalen zwarte peper.


Gefermenteerde aardpeer

Ingrediënten:

  • 500 gram rauwe aardpeer, schoon gewogen
  • 500 cc koud water
  • 25 gram zeezout – 2 centimeter verse gember, fijn geraspt
  • naar smaak eventueel een stukje zeer fijn gesneden chilipeper

Recept:

Meng het water met het zout en roer tot het zout volledig is opgelost. Voeg er dan de geraspte gember aan toe (en de chilipeper als je dat lekker vindt). Dit is de pekel, zet even apart. Zorg dat je een pot goed hebt schoongemaakt en met kokend water hebt nagespoeld, plus tevens iets zwaars dat de aardperen onder het vocht kan houden.

Dat zwaars mag alles zijn behalve metaal (want dat oxideert met de inhoud van de pot), als het maar schoon is en zwaar is, dus een zuurkoolsteen, een ander glazen potje dat er precies op past, en anders een diepvrieszakje dat je vul met water met flink wat zout erin (want zout water is zwaar). Als het er maar voor kan zorgen dat de aardperen onder het vocht blijven, als de aardperen boven het vocht uitkomen komt er zuurstof bij en gaat het schimmelen.

Doe de blokjes aardpeer in de pot (vul de pot niet voor meer dan 3/4e met aardpeer, gebruik anders gewoon 2 potten). Schenk de pekel met gember en eventueel chilipeper op de aardpeerblokjes tot ze ruim onder het pekelnat staan. Zorg dat de blokjes onder het vocht blijven door er dus iets zwaars op te leggen. Dek de pot losjes af met een deksel of bijvoorbeeld een doek met een elastiekje, zodat er geen stof of vliegjes in kunnen.

Laat de pot bij kamertemperatuur staan voor de fermentatie. Controleer na 5 dagen de inhoud en proef of je de blokjes zo lekker vindt. Wil je ze nog wat zuurder, laat dan nog een paar dagen staan tot je de smaak goed vindt. Als je de aardpeerblokjes lekker vindt, zet de pot dan in de koelkast. In die koude omgeving stopt de fermentatie en kun je de aardpeerblokjes gebruiken wanneer je wilt.


Aardpeersoufflé

Ingrediënten:

  • 450 gram aardperen, schoon, geschild en in blokjes
  • 110 gram stilton, in blokjes
  • 1,25 dl slagroom
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 2 eieren + 2 eiwitten
  • 30 gram gesmolten boter
  • zout, peper en nootmuskaat naar smaak

Recept:

Bak de soufflé in een grote, vrij diepe ovenschaal, want hij rijst tijdens het bakken tot de rand van de schaal. Verwarm de oven voor op 220 graden en vet de ovenschaal dun maar goed in. Kook de aardperen, giet ze af en pureer ze in een blender (of druk ze door een zeef). Voeg de room, bloem, eieren (niet de eiwitten), boter en wat zout en peper toe en pureer het geheel nog eens. Giet het ontstane beslag in een grote kom. Klop de eiwitten stijf en schep ze door het beslag. Voeg de stilton toe en giet het beslag in een ovenschaal. De soufflé rijst flink, dus zorg dat je minstens 10-15 cm ruimte overhoudt tussen het beslag en de rand van de schaal. Bak de soufflé 25-30 minuten.

Herkomst recept: Alys Fowler


Schermafdruk 2016-01-31 10.37.08


Foto recept aardpeer

Foto recept aardpeer foto

Herkomst recept: Yvette van Boven: Homemade


Foto recept aardpeergratin

Foto recept aardpeergratin foto

Herkomst recept: Yvette van Boven: Homemade