Appelcake met citroen en yoghurt

Ingredienten

 • 250 gram suiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 250 gram boter op kamertemperatuur
 • 4 eieren
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • snufje zout
 • 125 gram Griekse yoghurt
 • sap en rasp van 1 flinke citroen
 • 3 tot 4 friszure appels
 • 50 gram suiker
 • 1 theelepel kaneel

Details

(9 beoordelingen)

Bron: Love My Food
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 75 minuten
Voor: 10 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Dit is een heerlijke frisse zomerse cake met lekker veel appel, zeker niet te zoet, de yoghurt maakt het lekker smeuïg en de citroen maakt het lekker friszurig. En een makkelijk recept: als je een keukenmachine of mixer hebt is het een fluitje van een cent want je voegt telkens iets toe terwijl je doorklopt. Aan het einde de appel erop en in de oven. Makkelijk!

Er is 1 klein dingetje: ik heb de cake te lang gebakken en dat komt door de yoghurt. De stelregel is dat je de gaarheid controleert door een satéprikker in de cake te steken: als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar. Maar de yoghurt en het citroensap zorgen ervoor dat het beslag wat natter is en de satéprikker niet heel schoon en droog uit de cake komt. De officiële baktijd is 45 minuten en ik heb de cake wel ruim een uur gebakken en ook nog even in de oven na laten garen toen die uit was. Ze was nog steeds heel lekker maar vooral langs de rand was de cake iets minder smeuïg. Mijn eigen schuld! Houd vooral de 45 minuten baktijd aan of doe er 10 tot 15 minuten bij, maar geen half uur :-).

Oh ja, nog even over de foto: de appelstukjes zien er wellicht wat donker/roodachtig uit; dat komt omdat ik roodvlezige appeltjes van eigen tuin gebruikte :-).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 28 centimeter doorsnede in met wat olie of boter en bekleed met bakpapier. Boen de citroen schoon en rasp er met een fijne rasp de schil vanaf (alleen het geel, het wit is bitter). Pers de citroen uit. Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd in stukjes. Meng met een eetlepel van het citroensap en zet apart.

Stap 2: Mixen

Klop in een keukenmachine of met een mixer de suiker en vanille-essence met de boter tot een luchtig crèmekleurig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop telkens tot een ei volledig is opgenomen voor je het volgend ei toevoegt. Meng het zout door het zelfrijzend bakmeel en spatel in delen toe door het eimengsel. Spatel de yoghurt en de citroenrasp en het citroensap door het beslag.

Stap 3: Bakken

Giet het het beslag in de met bakpapier bekleedde springvorm. Meng de appelstukjes met de 50 gram suiker en kaneel en verdeel over het cakebeslag, duw het iets in het beslag. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 45 tot 50 minuten gaar. Zie ook even de toelichting want doordat het beslag door yoghurt en citroensap wat natter is komt een satéprikker niet helemaal droog uit de cake. Laat de cake op een rooster afkoelen en snijd in punten.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief