Bladsalade met citroen-Parmezaandressing

Ingredienten

  • Voldoende sla voor 4 personen (kropsla, bindsla, pluksla, krulsla)
  • het sap van 1 citroen
  • 1 deciliter extra vierge olijfolie
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1 theelepel suiker
  • een flinke handvol vers geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak (voorzichtig want de kaas is ook hartig en de mosterd pittig)

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Janneke Philippi
Voorbereiding: 20 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een lekkere dressing!! Ik vond het in het boek ‘Salade’ van Janneke Philippi. Het is zo makkelijk en eenvoudig dat het daarom extra belangrijk is om de allerbeste ingrediënten te gebruiken, dus versgeraspte Parmezaanse kaas, vers citroensap, goede olijfolie, etc.

De dressing is in enkele minuten gemaakt (de sla uit eigen tuin wassen en ‘plukken’ kost meer tijd dan het maken van de dressing). En je kunt natuurlijk ook nog andere ingrediënten aan de sla toevoegen, zoals plakjes komkommer, een fijngesnipperd sjalotje, etc., maar hier was verse bladsla en deze dressing zo lekker dat we het helemaal goed vonden zoals het was.

Simpel en toch luxe en vol smaak! Ze is zowel scherp, zuur, pittig en hartig (door citroen, mosterd, zout, en zwarte peper), maar tegelijkertijd ook zacht en vol door de kaas en olijfolie.

Een kleine waarschuwing: een vriend die hier at vond het wel erg zuur :-). En dat klopt, er zit nu eenmaal maar 1 theelepeltje suiker in (en citroen kunnen ook nog wel variëren in hoeveelheid zuur sap). Proef vooral zelf even, mocht je dat willen, dan kun je zelf natuurlijk een extra snufje suiker toevoegen. Maar zelf houden we juist erg van dat scherpzure, pittige en hartige met niet meer dan een vleugje zoet.

Instructies

Stap 1: Sla

Pluk de sla in reepjes/stukjes, was ze in droog ze in de slacentrifuge. Doe de slablaadjes in een schaal.

Stap 2: Dressing

Doe het citroensap, de olijfolie, mosterd en suiker in een jampotje. Doe het deksel op het potje en schud tot een gladde dressing. Voeg de fijn geraspte Parmezaanse kaas toe en meng goed. Proef en maak vervolgens op smaak met zout en peper naar smaak.

Stap 3: Serveren

Schep de dressing pas aan tafel over de bladsalade (te vroeg toegevoegd wordt de sla nat en zacht) en hussel goed.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief