Bloemtortilla´s

Ingredienten

  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 300 cc handwarm water
  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Janneke Philippi (in het boek Soep)
Voorbereiding: 8 minuten
Kooktijd: 12 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Mengelmoes

Als we Mexicaans eten kocht ik vaak zo´n pak met tortilla´s uit de supermarkt. Beetje taai, in de oven worden ze wel knapperig, niet slecht maar ook niet geweldig. Als je eenmaal zelf je eigen bloemtortilla´s hebt gemaakt wil je niets anders meer, want zoveel lekkerder: warm, een beetje knapperig maar ook zacht, lekker hartig, al dan niet met een extra smaakje. Je kunt ze scheuren, vouwen en vullen, rollen, wat je wilt. En het allerbelangrijkst: ze zijn zo makkelijk en snel te maken dat ik ze hier tussendoor maak, wanneer chili con carne of welk stoofgerecht dan ook, staat te pruttelen.

En je kunt er ook nog mee variëren. Je kunt ze met bloem maken, zelf maak ik ze met half bloem en half volkoren bloem. Je kunt er heel fijngehakte verse kruiden zoals koriander of oregano door mengen, of geperste knoflook, of specerijen zoals bijvoorbeeld komijn of gerookt paprikapoeder.

Het is uiteraard niet te vergelijken met maistortilla’s maar die zijn moeilijker te maken en hebben ook een heel andere receptuur. Maar wij vinden deze bloemtortilla’s heel veel lekkerder dan kant-en-klare bloemtortilla’s uit de supermarkt, en sneller gemaakt dan ik naar de winkel kan lopen!

Instructies

Stap 1: Voor het deeg

Meng de bloem met het zout, de zachte roomboter en het water en kneed er in enkele minuten een soepel deeg van waar je een bal van kunt maken. Mocht het deeg daar te plakkerig voor zijn, voeg dan nog wat bloem toe. Mocht je verse kruiden of gedroogde specerijen gebruiken, meng die er dan ook gelijk door.

Stap 2: Bakken

Verdeel het deeg in 8 ongeveer gelijke stukjes. Rol elk stukje op een met bloem bestoven ondergrond zo dun mogelijk uit. Verhit een droge of iets ingevette koekenpan met antiaanbaklaag (of anders een gietijzeren grillpan) op vrij hoog vuur. Bak de bloemtortilla's 1 tot 2 minuten per kant, tot er goudbruine plekjes verschijnen en het deeg iets opbolt. En dat is alles, eet ze vooral warm want dan vinden we ze zelf het lekkerst.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief