Boerenkoolpesto

Ingredienten

  • 2 grote handen vol boerenkool (het liefst de kleinere malsere blaadjes uit het hart)
  • 1 teen knoflook
  • 60 gram pijnboompitten
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • 100 tot 150 cc extra vierge olijfolie (naar smaak en inzicht)
  • 1 theelepel rasp van een citroen
  • sap van een halve citroen
  • zout en peper naar smaak

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Je zult net zien: ik wilde deze pesto maken, nota bene van extra mooie paarse boerenkool……. en toen begaf de keukenmachine het. Basilicumpesto maak je net zo makkelijk in een vijzel (men zegt zelfs dat de beste basilicumpesto niet in de keukenmachine maar in een vijzel wordt gemaakt). Maar met boerenkool ligt dat anders: ze heeft geen zachte blaadjes en het was lastig om er een pasta/puree van te maken. Dat is dan ook niet echt gelukt (vandaar dat het er op de foto zo grof uitziet), maar toch was dat eigenlijk juist wel heel lekker.

Op internet vind je heel veel recepten van boerenkoolpesto: soms wordt de boerenkool eerst geblancheerd of gekookt of gebakken, zodat de bittere smaak verdwijnt. Maar ik vind boerenkool (van eigen tuin) helemaal niet bitter en wilde toch de rauwe variant proberen. De uiteindelijke pesto zoals die in dit recept staat had een lekkere boerenkoolsmaak, maar was ook fris door de citroen, nootachtig en zelfs bijna een beetje zoetig (ik maakte de pesto begin februari na een koude periode waardoor de boerenkool extra lekker was).

Wij aten het op ciabattabrood, bij Ribollita (Toscaanse groentesoep met droogbonen, palmkool, etc.). Wij vonden het zeker voor herhaling vatbaar! De volgende keer wel in een (nieuwe) keukenmachine, dat dan wel. En je kunt er ook leuk mee variëren: vervang de pijnboompitten bijvoorbeeld eens door cashewnoten of walnoten. En vervang de Parmezaanse kaas door overjarige Hollandse brokkelkaas, of (geheel of gedeeltelijk) door Pecorino of Manchego.

Tot slot nog even iets over die mooie paarse boerenkool: bij het vijzelen met zout en citroensap werd die gewoon groen, maar dan wel heel donkergroen, maar helaas is paarse boerenkoolpesto niet gelukt :-).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was en droog de boerenkool, verwijder eventuele nerf en scheur in handzame stukjes. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze knapperig wordt en ze iets bruin kleurt. Laat afkoelen.

Stap 2: Voor de pesto

Doe de rauwe boerenkool samen met de knoflook en een snufje zout in een keukenmachine. Voeg de rasp van een schoongeboende (bio) citroen toe (alleen het geel, het wit is bitter), plus het sap van een halve citroen. Maal dit even grof in de keukenmachine en laat dan een kwartiertje staan. Het zout en citroensap zorgen ervoor dat de kool wat zachter wordt. Voeg dan pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas toe. Giet er een scheutje olijfolie bij en maal nogmaals in de keukenmachine. Proef en meng er zoveel olijfolie door als je lekker vindt (en de pesto smeuïg is), maakt tot slot op smaak met (eventueel) nog wat zout en vooral wat gemalen zwarte peper.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief